ПРИНЦИПИ ПОБУДОВИ УНІВЕРСАЛЬНОЇ ВИМІРЮВАЛЬНОЇ АНТЕНИ

Автор(и)

  • Л. Я. Ільницький
  • О. А. Щербина
  • К. В. Мартиновченко

DOI:

https://doi.org/10.18372/2310-5461.21.6052

Ключові слова:

вимірювальна антена, вібраторна антена, лінійний ортогональний поляризаційний базис, характеристика напрямленості, діюча довжина, коефіцієнт підсилення, поляризаційні властивості антени

Анотація

Розглянуто принцип побудови універсальної п’ятиелементної вимірювальної антени, яка може застосовуватись у мобільних станціях радіомоніторингу. Подано основні теоретичні принципи і співвідношення, використовувані при конструюванні антенної системи.

Наведено обґрунтування конструкції антени, яка складається з п’яти лінійних елементів (вібраторних антен). Доведено однозначність вимірювання досліджуваною антенною системою меридіонального і азимутального кутів надходження хвилі.

Антенна система, яка складається з п’яти активних несиметричних вібраторів, однозначно пеленгує місцеположення джерела випромінювання і вимірює параметри електромагнітного поля. При цьому антенну систему не потрібно орієнтувати у просторі згідно з напрямком падіння електромагнітної хвилі. Це істотно збільшує швидкодію вимірювального пристрою і підвищує точність вимірювань.

Використання активних несиметричних вібраторів в антенній системі дає можливість працювати в широкій смузі частот, оскільки діюча довжина кожного з вібраторів мало залежить від частоти.

Посилання

Ільницький Л. Я. Антени та пристрої надвисоких частот: підручник для ВНЗ / Л. Я. Ільницький, О. Я. Савченко, Л. В.Сібрук; за ред. Л. Я. Ільницького. — К. : Укртелеком, 2003. — 496 с.

Бронштейн И. Н. Справочник по математике / И. Н. Бронштейн, К .А. Семендяев. — М. : Нау-ка, 1986. —544 с.

Антени телекомунікаційних і моніторингових систем / Л. Я. Ільницький, Л. В. Сібрук, П. В. Слободянюк, В. Г. Благодарний. — К. : Укаїнський державний центр радіочастот, 2012. — 240 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

28.03.2014

Номер

Розділ

Інформаційно-комунікаційні системи та мережі