ЗАСТОСУВАННЯ МОДЕЛЮЮЧОЇ ПРОГРАМИ «ELCUT» ДЛЯ ДОСЛІДЖЕННЯ ЕЛЕКТРОМАГНІТНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ІНДУКТОРНИХ СИСТЕМ

Автор(и)

  • В. Чемерис Національний авіаційний університет
  • Г. Марінченко Національний авіаційний університет

DOI:

https://doi.org/10.18372/2310-5461.9.5036

Ключові слова:

індукторна система, імпульсне магнітне поле, моделювання, електродинамічні сили, магнітний екран

Анотація

У статті досліджено індукторні системи соленоїдного типу, що застосовуються в імпульсних приводах поступального руху і в пристроях магнітно-імпульсної обробки металовиробів роботі при різних взаємних розташуваннях первинного соленоїда і вторинної системи, що складалася з центральної феромагнітної оправи та насадженої на неї електропровідної труби (заготовки), із застосуванням зовнішніх електромагнітних екранів різного типу для зниження шкідливого впливу розсіяних магнітних полів. Показано, що екранування індуктора мало змінює питому електромагнітну силу осьової взаємодії між первинною і вторинною системами, проте істотно змінює величину радіального магнітного тиску, що впливає на заготовку. Наведено порівняльні показники екранів, виконаних із сталі, міді або алюмінію у поєднанні зі сталлю.

Посилання

Белый И. В. Справочник по магнитно-импульсной обработке металлов / И. В. Белый, С. М. Фертик, Л. Т. Хименко. — Харьков : Изд-во ХГУ, 1977. —168 с.

Кнопфель Г. Сверхсильные импульсные магнитные поля / Г. Кнопфель. — М. : Мир, 1972. —392 с.

Михайлов В. М. Импульсные магнитные поля /В. М. Михайлов. — Харьков : Изд-во ХГУ, 1979. –140 с.

Шнеерсон Г.А. Поля и переходные процессы в аппаратуре сверхсильных токов. — 2-е изд. /Г. А. Шнеерсон. — М. : Энергоатомиздат, 1992. —416 с.

Опубліковано

20.04.2011

Номер

Розділ

Природничі науки