ОРГАНІЗАЦІЯ МІЖНАРОДНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ ВАНТАЖІВ ОСНОВНИМИ ВИДАМИ ТРАНСПОРТУ (ОГЛЯД)

Автор(и)

  • Валентина Новак Національний авіаційний університет
  • Оксана Кириленко Національний авіаційний університет
  • Катерина Розумова Національний авіаційний університет
  • Виктория Игнатюк Націоальний технічний університет, Київ, Україна

DOI:

https://doi.org/10.18372/2310-5461.53.16510

Ключові слова:

залізничний транспорт, морський транспорт, міжнародні перевезення, вантаж, порти

Анотація

У статті проведено дослідження  вантажообігу в міжнародному сполученні, а також виявлено причини його зниження. Проаналізовано рухомий склад та флот, який здійснює доставку вантажів. Основними типами залізничних вагонів є: криті вагони, напіввагони, платформи, цистерни, ізотермічні вагони. Розглянуто специфіку організації міжнародних залізничних сполучень двома видами транспорту. Встановлено, що особливо значною є участь залізничного транспорту у транспортному забезпеченні систем змішаної доставки масових вантажів, які наразі формують структуру вітчизняного експорту. Для значної частини товарів вітчизняного експорту використання залізничного транспорту для забезпечення перевезення вантажів до морських портів є безальтернативним. Серед експортних вантажів, що можуть транспортуватися через територію України є: продовольчі товари, вугілля, автомобільне устаткування, хімікати.

Найбільш вагомими з вітчизняних морських портів слід визнати розташовані неподалік один від одного Одеський порт, порт Чорноморськ та Південний – так звані порти «Великої Одеси». Саме на частку цих трьох портів перепадає майже ⅔ загального обсягу вантажів, що прямують на експорт морським шляхом.

Доведено, ринок міжнародних вантажних перевезень може бути представлений в розрізі типів рухомого складу, в яких здійснюється транспортування вантажів (типів суден, роду вагонів) та в розрізі митних постів на кордоні. Запропоновано заходи для покращення ситуації на рину міжнародних вантажник перевезень: подолання зовнішніх факторів, які негативно впливають, тобто політичної та соціальної нестабільності; поліпшення якісних характеристик вітчизняних товарів; створення державної довгострокової концепції та політики дій в галузі відновлення зовнішніх зв’язків та його регулювання; підвищення якості продукції та зниження рівня інфляції в українській економіці.

Біографії авторів

Валентина Новак, Національний авіаційний університет

Кандидат економічних наук, професор

Оксана Кириленко, Національний авіаційний університет

Доктор економічних наук, професор

Катерина Розумова, Національний авіаційний університет

Доктор економічних наук, професор

Виктория Игнатюк, Націоальний технічний університет, Київ, Україна

Кандидат технічних наук, доцент

Посилання

Звіт про результати дослідження ринку перевезення вантажів залізничним транспортом за 2017-2018 рр. URL: http://www.amc.gov.ua/amku/doccatalog/document?id=147166&schema=main (дата звернення 22.07.2021)

Коскіна Ю. А. Розвиток теоретичних основ організації і управління змішаних перевезень масових вантажів за участю флоту: дисертація. Харків, 2021. 398 с.

Лаврухін О. В., Котенко А. М., Ковальов А. О., Запара Я. В. Вантажні перевезення на залізничному транспорті: підручник. Харків: УкрДУЗТ, 2016. Ч. 2. 278 с.

Колесникова Н. М. Методолого-практичні основи ціноутворення на залізничному транспорті України [Текст]: автореф. дис... д-ра екон. наук: 08.00.04 / Колесникова Ніна Михайлівна. К.: ДЕТУТ, 2008. 35 с.

Безкровний Є. М., Тихоніна І. І. Технологія морських перевезень: Навчальний посібник. Одеса, 2015.

Про першочергові заходи щодо створення національної мережі міжнародних транспортних коридорів. Постанова Кабінету Міністрів України від 16.12.1996 р. № 1512. URL: https://zakon.rada.gov.ua (дата звернення 05.01.2022).

Про схвалення Національної транспортної стратегії України на період до 2030 року: Розпорядження Кабінету Міністрів України від 30.05.2018 № 430-р. URL: https://zakon.rada.gov.ua. (дата звернення 05.01.2022).

Актуальні напрями розвитку технічного та виробничого потенціалу національної економіки: монографія / за ред. В. О. Пінчук, Г. С. Прокудіна. Дніпро: Пороги, 2021. 536 с.

Савченко Л. В., Соловйова О. О. Взаємодія видів транспорту. навч. посібник. К.: НТУ, 2010. 96 с.

Лозова Г. М., Клименко В. В. Транспортно-логістичні кластери як передумова реалізації виробничого потенціалу національної економіки // Актуальні напрямки розвитку технічного та виробничого потенціалу національної економіки (економічний аспект): монографія / за ред. Л. М. Савчук, В. І. Дуб¬ницького, Л.М. Бандоріної. Дніпро: Пороги, 2021. С. 69–82.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-30

Номер

Розділ

Транспорт, транспортні технології