Визначення ефективності роботи газо-перекачувального агрегату компресорної станції за даними її експлуатації

Автор(и)

  • Михайло Петрович Андріїшин Національний авіаційний університет, Київ, Україна
  • Костянтин Іванович Капітанчук Національний авіаційний університет, Київ, Україна
  • Назар Михайлович Андріїшин «Укргазвидобування»

DOI:

https://doi.org/10.18372/2310-5461.49.15291

Ключові слова:

природний газ, методика розрахунку, компресорна станція, нагнітач

Анотація

У статті вперше проведено аналіз ефективності роботи газоперекачувального агрегату компресорної станції за даними її експлуатації на основі розгляду газодинамічних процесів, що відбуваються в робочому колесі нагнітача в процесі переміщення природного газу вздовж нього. За робочими параметрами приводу ГПА та нагнітача визначено граничні режими та можливість роботи багатоступеневої компресорної станції газового родовища на пізній стадії його експлуатації при низьких пластових тисках, що дасть можливість провести комплекс заходів по підбору обладнання та вибору режимів роботи ГПА. Реалізація заходів дозволяє мінімізувати негативний вплив роботи ГПА на навколишнє середовище та оптимізувати матеріальні та грошові затрати на транспортування природного газу.

На основі представленого алгоритму розроблено методику розрахунку ефективності роботи газо-перекачувального обладнання другого ступеня компресорної станції, що перекачує газ власного видобутку з групи газових родовищ на пізній стадії їх експлуатації в магістральний газопровід. В якості апробації запропонованої методики розглянуто диспетчерські дані роботи другого ступеня компресорної станції в двох варіантах: робота з одним та двома ГПА. Результати розрахунку надано у відповідних таблицях.

Зроблено висновок, що не зважаючи на те, що тиск на вході є порівняно невисокий, а проточна частина нагнітача семиступінчаста, робота сил тертя та робота теплових сил в робочому колесі нагнітача є порівняно незначними у порівнянні з адіабатною роботою, яка безпосередньо використовується для стиснення природного газу. Конструкція та геометричні розміри, кількість лопаток для кожного ступеня нагнітача, виходячи з умов експлуатації, підібрані вдало. Індикаторний коефіцієнт корисної дії нагнітача дорівнює 71%. Витрата паливного газу приводу нагнітача для перекачки 1000 м3 при цьому становить 17 м3.

При роботі компресорної станції з двома ГПА продуктивність одного нагнітача зменшилася до 75 тис м3/годпри середній продуктивності компресорної станції 150 тис м3/год. Степінь стиснення газу при цьому збільшився до =3,2, а показник політропи зменшився з 1,44 до 1,34. Робота сил тертя та робота теплових сил є ще меншою у порівнянні з адіабатною роботою, а індикаторний коефіцієнт корисної дії нагнітача збільшився до85%. Отже, робота компресорної станції з двома ГПА є ефективнішою, ніж з одним.

Однак витрата паливного газу приводу нагнітача для перекачки 1000 м3 при роботі компресорної станції з двома ГПА становить 23 м3, а ефективна потужність на валу нагнітача - 3750 кВт, що значно менше номінального значення. Це свідчить про те, що ефективна робота паралельно двох нагнітачів неможлива за недостатньої продуктивності родовища природного газу. При цьому збільшується обсяг паливного газу, що призводить до збільшення викидів оксиду вуглецю в атмосферу. Тому для ефективної роботи компресорної станції в цілому, необхідно виконати реконструкцію першого ступеня з метою збільшення її продуктивності та підвищення величини робочого тиску на вході в нагнітачі другого ступеня компресорної станції

Біографії авторів

Михайло Петрович Андріїшин, Національний авіаційний університет, Київ, Україна

кандидат технічних наук, доцент кафедри авіаційних двигунів аерокосмічного фахультету

Костянтин Іванович Капітанчук, Національний авіаційний університет, Київ, Україна

кандидат технічних наук, доцент кафедри авіаційних двигунів аерокосмічного фахультету

Назар Михайлович Андріїшин, «Укргазвидобування»

начальник відділу експлуатації та ремонту дотискувальних компресорних станцій

Посилання

Енергетична стратегія України на період до 2035 року «Безпека, енергоефективність, конкуренто-спроможність» / [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://menr.gov.ua/news/34422.html.

Енергетична ефективність України. Кращі проектні ідеї [електронне видання]: Проект «Профе-сіоналізація та стабілізація енергетичного менеджменту в Україні» / Уклад.: С.П. Денисюк, О.В. Коцар, Ю.В. Чернецька. – К. : КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2016. – 79 с.

Трубопровідний транспорт газу: підручник / [Сусак О.М.,Касперович В.К., Андріїшин М.П.]. Івано-Франківськ, ІФНТУНГ, 2013.–349 с.

Андріїшин М.П. Баланс газу в газотранспортній системі. Нафтогазова галузь України. 2014. №1. С. 21-24.

Андріїшин М.П., Капітанчук К.І., Чернишенко О.М. Основні чинники впливу на енергетичну ефективність використання природного газу. Наукоємні технології. 2019. № 1(41). C. 51-58.

doi.org/10.18372/2310-5461.41.13529

АндріїшинM.П., Капітанчук К.І., Чернишенко О.М., Афанасьєв О.В. Вплив фізичних параметрів природного газу на динаміку процесів в кільцевій решітці турбінного лічильника. Наукоємні технології. 2017. №3(35). C. 253-257. doi.org/10.18372/2310-5461.35.11845.

Хисамеев И.Г., Максимов В.А., Баткис Г.С., Гузельбаев Я.З. Проектирование и эксплуатация промышленных центробежных компрессоров. Учебное пособие. Изд. 2-е, испр. и доп. Казань: изд-во «Фэн», 2012. 671 с.

Дейк Л.П. Основы разработки нефтяных и газових месторождений / Перевод с англ. М.: ООО «Премиум Инжиниринг», 2009. 570 с.

Ахметзянов А.М., Гузельбаев Я.З., Пашинкин Д.В. Компрессорные установки с газотурбинным приводом для нефте- и газодобывающих скважин. Турбины и дизели. 2015. №12. / [Електронний ресурс]. – Режим доступу:http://www.hms-compressors.ru/pressroom/publications/665/

Kolbushkin Yu., Gordiyenko O., Fesenko Yu., Kryvulia S., Marushchenko V., Andriyishyn N., Stetsiuk S. Use of Productive capacity of PJSC «Ukrgasvydobuvannya» for increasing rate of gas and condensate production (case of reconstruction works at Chervonodonetska BCS). OIL&GAS INDUSTRY OF UKRAINE. 2018..№3. С. 3-10.

Теорія авіаційних газотурбінних двигунів : підручник / [Терещенко Ю.М., Волянська Л.Г., Кулик М.С., Панін В.В.]; за ред. Ю.М. Терещенка. К.: Книжкове вид-во НАУ, 2005, 500 с.

Технічна термодинаміка : підручник / О. Ф. Буляндра. К.: Техніка, 2001. 320 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Екологія, хімічна технологія, біотехнології, біоінженерія