Енергетичний і ексергетичний аналіз теплоелектроцентралі

Автор(и)

  • Larysa Volianska Національний авіаційний університет
  • Marina Pikul Національний авіаційний університет

DOI:

https://doi.org/10.18372/2310-5461.44.14323

Ключові слова:

енергія, ексергія, термодинамічний аналіз, енергетика, теплоелектроцентраль

Анотація

У статті наведено енергетичний і ексергетичний аналіз теплоелектроцентралі. Ексергетичний аналіз ґрунтується на взаємодії системи з навколишнім середовищем. Це сприяє більш точному дослідженню енергетичної установки, виявлення вузлів з найбільшими втратами.

Для дослідження обрана теплофікаційна схема Дарницької ТЕЦ. Для розрахунків взято ланцюг технологічної схеми, що складається з котла, турбіни з двома відборами на теплофікаційні і виробничі потреби, конденсатора і насоса. На підставі робочих параметрів обладнання Дарницької ТЕЦ проведено енергетичний і ексергетичний аналізи, виявлені точки з найбільшими енергетичними втратами, проведена кількісна оцінка втрат енергії незалежно від природи джерела їх виникнення. Отримані розрахункові характеристики по ексергетичному і енергетичному аналізам показують розподіл втрат енергії як в окремих вузлах, так і для системи в цілому. У статті проведено порівняльні розрахунки і наведено графічне порівняння ККД і втрат енергії і ексергії при різному навантаженні станції. Показано, що в результаті такого аналізу об'єктивно відображені всі енергетичні перетворення, що відбуваються в технологічному ланцюгу теплоелектроцентралі, що служить основою для розробки заходів щодо вдосконалення досліджуваної системи і її оптимізації. Показано, що оптимізація будь-яких параметрів реального циклу установки полягає не в досягненні максимуму її ексергетичного ККД, а в знаходженні економічно найвигіднішого рішення. Модернізації підлягає не кожна установка з найбільшими втратами. Так, наприклад, енергетичний аналіз вказує, що великі втрати відбуваються в конденсаторі. У той же час ексергетичний аналіз показує, що при даних параметрах навколишнього середовища удосконалення конденсатора не приведе до підвищення ефективності.

Біографія автора

Larysa Volianska, Національний авіаційний університет

доктор технічних наук, доцент

Посилання

Селезнев Д. Три главных вопроса украинской энергетики. URL: https:/ukraina.ru/digest/20170427/ 1018595336.html (дата звернення 25.09.2019).

Цоколаев И. Б. Показатели энергетической эффективности ТЭЦ. Новости теплоснабжения. 2009. № 2. С. 34.

Андрющенко А. И. Методика расчета эксергетической эффективности технологических процессов и производств. Методические указания к изучению курса «Методы термодинамического анализа установок и систем». Саратов: Изд-во СПИ, 1989. 64 c.

Бродянский В. М., Фратшер В., Михалек К. Эксергетический метод и его приложения/под ред. В. М. Бродянского. М.: Энергоатомиздат, 1988. 288 c.

Shargut Ya., Petela R. Eksergiya. М.: Energiya, 1968. 278 p.

Хлебалин Ю. М. Эксергетический метод - основа анализа систем теплофикации с целью повышения их эффективности и конкурентоспособности. Пром. энергетика. 2005. N 3. С.2–4.

Morosuk T., Tsatsaronis G. New approach to the exergy analysis of refrigeration machines. Energy. 2008. Vol. 33. P. 890–907.

Степанов В. С., Степанова Т. Б. Эффективность использования энергии. Новосибирск: Наука, 1994. 257 с.

Пиир А. Э., Кунтыш В. Б. Оценка эффективности ТЭЦ без разделения расхода топлива по ви-дам продукции. Энергетика. 2005. № 1. С. 64–69.

Яковлев Б. В. Распределение топливных затрат на электрическую и тепловую энергию, производимую на ТЭЦ. Новости теплоснабжения. 2006. № 3. С. 29–33.

Медведева Г. А., Лабуткин А. Г., Ибрагимова Л. У., Мухаметзянова А. К. Эксергия – путь энергосбережения. Науковедение. 2016. Том 8. №4. URL: http:/naukovedenie.ru/PDF/59TVN416.pdf (дата звернення 25.10.2019).

Мамонтов Н. И., Кобцев О. М., Воеводин Ю. Т., Пугачева Т. Н. Оптимизация теп-лофикационной схемы Дарницкой ТЭЦ и выбор нового турбинного оборудования для расширения электростанции // Вестник Нац. техн. ун-та "ХПИ". Энергетические и теплотехнические про-цессы и оборудование. 2010. № 3. С. 50–55.

Каменева В. А., Панов А. М. Киевская энергетическая система / Под общей ред. Н. Е. Грека-ло. К.: Техника, 1982. 175 с.

Александров А. А. Термодинамические ос-новы циклов теплоэнергетических установок. М.:

Издательство МЭИ, 2004. 159 c.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Транспорт, транспортні технології