Система виявлення та аналізу текстової інформації про склад продукту

Автор(и)

  • Віктор Михайлович Синєглазов Національний авіаційний університет, Київ https://orcid.org/0000-0002-3297-9060
  • Олена Сергіївна Козак Кафедра інформатики та програмної інженерії, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського»

DOI:

https://doi.org/10.18372/1990-5548.68.16087

Ключові слова:

aналіз складу продукту, оцінка шкідливості їжі, алгоритм прийняття рішень, інтелектуальна система, розпізнавання тексту

Анотація

У роботі обґрунтовано необхідність отримання оцінки шкоди харчових продуктів для споживачів з хронічними захворюваннями або алергією, що важливо для запобігання можливому погіршенню перебігу захворювання або усунення гострої алергічної реакції організму людини на шкідливі інгредієнти, присутні в продукті. Пропонується використовувати етикетки та упаковку харчових продуктів як первинні джерела інформації про харчовий продукт, яка є доступною для споживача. Показано, що друкована інформація на упаковках українських харчових продуктів відповідає вимогам закону «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», а маркування на етикетках харчових продуктів представлено у текстово-графічному вигляді. У даній роботі використані згорткові нейронні мережі для текстово-графічної обробки інформації. Запропоновано та обґрунтовано структуру системи виявлення та аналізу текстово-графічної інформації складу продукції. Це розроблене мобільне програмне рішення.

Біографії авторів

Віктор Михайлович Синєглазов , Національний авіаційний університет, Київ

Доктор технічних наук. Професор. Завідувач кафедрою авіаційних комп’ютерно-інтегрованих комплексів

Олена Сергіївна Козак , Кафедра інформатики та програмної інженерії, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського»

Магістр

Посилання

Anaphylaxis to annatto dye: a case report. W.A. Nish, B. A. Whisman, D. W. Goetz, D. A. Ramirez. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1994783/

Approved additives and E numbers. Additives and E numbers for colours, preservatives, antioxidants, sweeteners, emulsifiers, stabilisers, thickeners and other types of additives. URL: https://www.food.gov.uk/business-guidance/approved-additives-and-e-numbers

Codex Alimentarius. International food standards. URL: http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/home/en

Codex Alimentarius. Obshchij standart kodeksa na markirovku fasovannyh pishchevyh produktov. URL: https://docplayer.com/51766305-Obshchiy-standart-kodeksa-na-markirovku-fasovannyh-pishchevyh-produktov-codex-stan.html [in Russian]

Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases: report of a joint WHO/FAO expert consultation, Geneva, 2003.URL: http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/42665/WHO_TRS_916.pdf?sequence=1

E252 – Nitrat kaliya. URL: https://dobavkam.net/additives/e252 [in Russian]

E471 – Mono i digliceridy zhirnyh kislot. URL: https://dobavkam.net/additives/e471 [in Russian]

Evaluation of certain food additives and contaminants: sixty-ninth report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. WHO and FAO. URL: http://www.ctaa.com.tn/uploads/tx_wdbiblio/9789241210164-eng.pdf

Food additives. URL: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/food-additives

Food label reading: Read before you eat. Goyal R, Deshmukh N. URL: https://www.researchgate.net/publication/324761439_Food_label_reading_Read_before_you_eat

Guideline: Sugars intake for adults and children. World Health Organization, 2015. URL: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/149782/9789241549028_eng.pdf

Pediatric Age Palm Oil Consumption. Lorenza Di Genova, Laura Cerquiglini, Laura Penta, Anna Biscarini, and Susanna Esposito. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5923693/

Safety evaluation of certain food additives: prepared by the Seventy-first meeting of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (‎JECFA)‎. World Health Organization. URL: https://apps.who.int/iris/handle/10665/44269

The Interrelationships between Lactose Intolerance and the Modern Dairy Industry: Global Perspectives in Evolutional and Historical Backgrounds. Nissim Silanikove, Gabriel Leitner, and Uzi Merin. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4586535/#B84-nutrients-07-05340

Toxicological evaluation of certain food additives and contaminants / prepared by the forty-first meeting of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (‎JEFCA). World Health Organization. URL: https://apps.who.int/iris/handle/10665/41742

Informacionnaya zapiska INFOSAN No. 3/2006 - Pishchevye allergii. Vsemirnaya organizaciya zdravoohraneniya.. URL: https://www.who.int/foodsafety/fs_management/No_03_allergy_June06_ru.pdf [in Russian]

Metod identyfikaciyi harchovyx dobavok (pidsolodzhuvachiv) z metoyu vyyavlennya falsyfikaciyi produkciyi / P. G. Stolyarchuk [ta in.] // Visnyk Nacz. tehn. un-tu "HPI": zb. nauk. pr. Temat. vyp.: Novi rishennya v suchasnyh tehnologiyah. – Harkiv: NTU "XPI", 2010, # 46, pp. 3–7. [in Ukrainian]

Principy ocenki bezopasnosti pishchevyh dobavok i kontaminantov v produktah pitaniya. Moscow: “Medicina” po materialam VOZ, ZHeneva, 1991. [in Russian]

Pro bezpechnist ta yakist harchovyh produktiv. Zakon Ukrayiny vid 23.12.1997 r. # 771/97- VR. Data onovlennya: 23.12.1997, # 771/97- VR. Data onovlennya: 31.05.2011. URL: http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/linkl/ed_2011_02_03/ Z970771.html [in Ukrainian]

Pro derzhavnyj kontrol za dotrymannyam zakonodavstva pro harchovi produkty, kormy, pobichni produkty tvarynnogo pohodzhennya, zdorovya ta blagopoluchchya tvaryn. Zakon Ukrayiny vid 2017 r., # 31, p. 343. Data onovlennya: 13.02.2020. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/ show/2042-19. [in Ukrainian]

Pro zatverdzhennya pereliku harchovyh dobavok, dozvolenyh dlya vykorystannya u harchovyh produktah. Zakon Ukrayiny vid vid 4 sichnya 1999 r. Data onovlennya 17.02.2000. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/12-99-%D0%BF#Text [in Ukrainian]

Pro zatverdzhennya Sanitarnyh pravyl i norm po zastosuvannyu harchovyh dobavok. Zakon Ukrayiny vid 16 grudnya 1996 za N 715/1740. Data onovlennya 23.07.98. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0715-96#Text [in Ukrainian]

Pro zahyst prav spozhyvachіv. Zakon Ukrayiny vіd 1991 r., № ZO, st.379. Data onovlennya: 27.02.2020. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1023-12[in Ukrainian]

Pro informaciyu dlya spozhyvachiv shhodo harchovyh produktiv. Zakon Ukrayiny vid 2019. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2639-19#n510 [in Ukrainian]

V. Ya. Plahotin, I. S. Tyurikova, and G. P. Homych, “Teoretychni osnovy texnologiyi harchovyh vyrobnycztv,” Kyiv: Centr navchalnoyi literatury, 2006, p. 640. Harchova bezpeka — shho potribno znaty. URL: https://phc.org.ua/news/kharchova-bezpekascho-potribno-znati [in Ukrainian]

Chy shkidlyva palmova oliya URL: https://moz.gov.ua/article/health/chi-shkidliva-palmova-olija [in Ukrainian]

Shho treba znaty pro normy spozhyvannya molochnyh produktiv i problemy iz zasvoyennyam laktozy. URL: https://moz.gov.ua/article/health/scho-treba-znati-pro-normi-spozhivannja-molochnih-produktiv-i-problemi-iz-zasvoennjam-laktozi [in Ukrainian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-22

Номер

Розділ

КОМП’ЮТЕРНІ НАУКИ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ