Система виявлення та аналізу текстової інформації про склад продукту
DOI:
https://doi.org/10.18372/1990-5548.68.16087Ключові слова:
aналіз складу продукту, оцінка шкідливості їжі, алгоритм прийняття рішень, інтелектуальна система, розпізнавання текстуАнотація
У роботі обґрунтовано необхідність отримання оцінки шкоди харчових продуктів для споживачів з хронічними захворюваннями або алергією, що важливо для запобігання можливому погіршенню перебігу захворювання або усунення гострої алергічної реакції організму людини на шкідливі інгредієнти, присутні в продукті. Пропонується використовувати етикетки та упаковку харчових продуктів як первинні джерела інформації про харчовий продукт, яка є доступною для споживача. Показано, що друкована інформація на упаковках українських харчових продуктів відповідає вимогам закону «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», а маркування на етикетках харчових продуктів представлено у текстово-графічному вигляді. У даній роботі використані згорткові нейронні мережі для текстово-графічної обробки інформації. Запропоновано та обґрунтовано структуру системи виявлення та аналізу текстово-графічної інформації складу продукції. Це розроблене мобільне програмне рішення.
Посилання
Anaphylaxis to annatto dye: a case report. W.A. Nish, B. A. Whisman, D. W. Goetz, D. A. Ramirez. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1994783/
Approved additives and E numbers. Additives and E numbers for colours, preservatives, antioxidants, sweeteners, emulsifiers, stabilisers, thickeners and other types of additives. URL: https://www.food.gov.uk/business-guidance/approved-additives-and-e-numbers
Codex Alimentarius. International food standards. URL: http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/home/en
Codex Alimentarius. Obshchij standart kodeksa na markirovku fasovannyh pishchevyh produktov. URL: https://docplayer.com/51766305-Obshchiy-standart-kodeksa-na-markirovku-fasovannyh-pishchevyh-produktov-codex-stan.html [in Russian]
Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases: report of a joint WHO/FAO expert consultation, Geneva, 2003.URL: http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/42665/WHO_TRS_916.pdf?sequence=1
E252 – Nitrat kaliya. URL: https://dobavkam.net/additives/e252 [in Russian]
E471 – Mono i digliceridy zhirnyh kislot. URL: https://dobavkam.net/additives/e471 [in Russian]
Evaluation of certain food additives and contaminants: sixty-ninth report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. WHO and FAO. URL: http://www.ctaa.com.tn/uploads/tx_wdbiblio/9789241210164-eng.pdf
Food additives. URL: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/food-additives
Food label reading: Read before you eat. Goyal R, Deshmukh N. URL: https://www.researchgate.net/publication/324761439_Food_label_reading_Read_before_you_eat
Guideline: Sugars intake for adults and children. World Health Organization, 2015. URL: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/149782/9789241549028_eng.pdf
Pediatric Age Palm Oil Consumption. Lorenza Di Genova, Laura Cerquiglini, Laura Penta, Anna Biscarini, and Susanna Esposito. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5923693/
Safety evaluation of certain food additives: prepared by the Seventy-first meeting of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA). World Health Organization. URL: https://apps.who.int/iris/handle/10665/44269
The Interrelationships between Lactose Intolerance and the Modern Dairy Industry: Global Perspectives in Evolutional and Historical Backgrounds. Nissim Silanikove, Gabriel Leitner, and Uzi Merin. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4586535/#B84-nutrients-07-05340
Toxicological evaluation of certain food additives and contaminants / prepared by the forty-first meeting of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JEFCA). World Health Organization. URL: https://apps.who.int/iris/handle/10665/41742
Informacionnaya zapiska INFOSAN No. 3/2006 - Pishchevye allergii. Vsemirnaya organizaciya zdravoohraneniya.. URL: https://www.who.int/foodsafety/fs_management/No_03_allergy_June06_ru.pdf [in Russian]
Metod identyfikaciyi harchovyx dobavok (pidsolodzhuvachiv) z metoyu vyyavlennya falsyfikaciyi produkciyi / P. G. Stolyarchuk [ta in.] // Visnyk Nacz. tehn. un-tu "HPI": zb. nauk. pr. Temat. vyp.: Novi rishennya v suchasnyh tehnologiyah. – Harkiv: NTU "XPI", 2010, # 46, pp. 3–7. [in Ukrainian]
Principy ocenki bezopasnosti pishchevyh dobavok i kontaminantov v produktah pitaniya. Moscow: “Medicina” po materialam VOZ, ZHeneva, 1991. [in Russian]
Pro bezpechnist ta yakist harchovyh produktiv. Zakon Ukrayiny vid 23.12.1997 r. # 771/97- VR. Data onovlennya: 23.12.1997, # 771/97- VR. Data onovlennya: 31.05.2011. URL: http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/linkl/ed_2011_02_03/ Z970771.html [in Ukrainian]
Pro derzhavnyj kontrol za dotrymannyam zakonodavstva pro harchovi produkty, kormy, pobichni produkty tvarynnogo pohodzhennya, zdorovya ta blagopoluchchya tvaryn. Zakon Ukrayiny vid 2017 r., # 31, p. 343. Data onovlennya: 13.02.2020. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/ show/2042-19. [in Ukrainian]
Pro zatverdzhennya pereliku harchovyh dobavok, dozvolenyh dlya vykorystannya u harchovyh produktah. Zakon Ukrayiny vid vid 4 sichnya 1999 r. Data onovlennya 17.02.2000. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/12-99-%D0%BF#Text [in Ukrainian]
Pro zatverdzhennya Sanitarnyh pravyl i norm po zastosuvannyu harchovyh dobavok. Zakon Ukrayiny vid 16 grudnya 1996 za N 715/1740. Data onovlennya 23.07.98. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0715-96#Text [in Ukrainian]
Pro zahyst prav spozhyvachіv. Zakon Ukrayiny vіd 1991 r., № ZO, st.379. Data onovlennya: 27.02.2020. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1023-12[in Ukrainian]
Pro informaciyu dlya spozhyvachiv shhodo harchovyh produktiv. Zakon Ukrayiny vid 2019. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2639-19#n510 [in Ukrainian]
V. Ya. Plahotin, I. S. Tyurikova, and G. P. Homych, “Teoretychni osnovy texnologiyi harchovyh vyrobnycztv,” Kyiv: Centr navchalnoyi literatury, 2006, p. 640. Harchova bezpeka — shho potribno znaty. URL: https://phc.org.ua/news/kharchova-bezpekascho-potribno-znati [in Ukrainian]
Chy shkidlyva palmova oliya URL: https://moz.gov.ua/article/health/chi-shkidliva-palmova-olija [in Ukrainian]
Shho treba znaty pro normy spozhyvannya molochnyh produktiv i problemy iz zasvoyennyam laktozy. URL: https://moz.gov.ua/article/health/scho-treba-znati-pro-normi-spozhivannja-molochnih-produktiv-i-problemi-iz-zasvoennjam-laktozi [in Ukrainian]
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).