THE FEATURES OF ECOLABELING OF FOOD STUFF IN UKRAINE

Authors

  • Г. Архіпова National Aviation University
  • Д. Проценко National Aviation University
  • О. Тройченко National Aviation University

DOI:

https://doi.org/10.18372/2306-1472.50.135

Keywords:

contamination, ecolabeling, ecological indices, ecologically clean products, gene modified organisms, food stuff, health of population, quality, standards

Abstract

The article is dedicated to the problem of quality and safety of food stuff in Ukraine. It deals withcontamination of food products by chemical substances and forming of gene modified organisms whichimpact the quality of the products. Additionally, some food products have been tested and ecolabeling usedin Kyiv supermarkets has been checked and studied

References

Закон України «Про якість та безпеку

продуктів і продовольчої сировини»: Прийн-

ятий 23. 12. 1997 р. № 771-97-ВР. – Режим

доступу: http://zakon.rada.gov.ua.

Тимченко О.І. Генофонд і здоров’я: що

потрібно знати пересічному українцю /

О.І. Тимченко. – К.: МВЦ «Медінформ»,

– 72 с.

Закон України «Про вилучення з обігу,

переробку і утилізацію, знищення або по-

дальше використання неякісної та небезпеч-

ної продукції»: Прийнятий 14. 01. 2000 р.

№ 1393-14-ВР. – Режим доступу:

http://zakon.rada.gov.ua

Закон України «Про захист прав спо-

живачів»: Прийнятий 12. 05. 1991 р.

№ 1023-12-ВР. – Режим доступу:

http://zakon.rada.gov.ua

ДСТУ 4518-2008. Національний стан-

дарт України. Продукти харчування. Марку-

вання для споживачів. Загальні правила:

Прийнятий 24. 12. 2008 р. – ВР. – Режим

доступу: http://zakon.rada.gov.ua

Published

17-04-2012

How to Cite

Архіпова, Г., Проценко, Д., & Тройченко, О. (2012). THE FEATURES OF ECOLABELING OF FOOD STUFF IN UKRAINE. Proceedings of National Aviation University, 50(1), 213–215. https://doi.org/10.18372/2306-1472.50.135

Issue

Section

ENVIRONMENT PROTECTION