Вплив люцерни посівної Meticago sativa на життєдіяльність дріжджів Saccharomyces cerevisiae

Lyudmila Reshetnyak, Nadiya Kolomoyets, Olena Semenova

Анотація


Мета: удосконалення біотехнологічних властивостей хлібопекарських дріжджів сприяє інтенсифікації процесів бродіння, дозрівання напівфабрикатів і, в остаточному підсумку, поліпшення якості готової продукції. Дріжджі не завжди задовольняють пропонованим до них вимогам. Тому дослідження спрямовані на інтенсифікацію бродильної активності і підвищення якості дріжджів є актуальними. Проблема дослідження стимулюючої дії речовин різної природи і походження на розвиток і якість дріжджів не є новою. Один із способів інтенсифікації технологічного процесу виробництва дріжджів - підбір поживного середовища за рахунок заміни мінерального джерела азоту на рослинне. Методи: у цій роботі була досліджена здатність дріжджових клітин споживати органічний азот з рослинного джерела білку, в якості гранул люцерни. Застосування цього методу дозволило виділити оптимальні компоненти живильного середовища, що забезпечило дріжджам поліпшені показники якості. Результати: досліджено вплив люцерни в якості джерела азоту на життєдіяльність дріжджів S. cerevisiae. Обговорення: гранули люцерни можна використовувати в поживному середовищі для культивування засівних дріжджів у виробничих масштабах.


Ключові слова


біомаса; джерело азоту; дріжджі S. cerevisiae; люцерна; поживне середовище

Посилання


Mingaleeva, Z. Sh. (2013) Stabilization of the quality of yeast Saccharomyces cerevisiae in the drying process. Bulletin of the Kazan Technological University, No. 15, P. 115 – 118

Meledina T.V., Davydenko S.G. (2015) Yeast Saccharomyces cerevisiae. Morphology, chemical composition, metabolism: Proc. Allowance, St. Petersburg, University of ITMO, 88 p.

Antipova L.K. (2010) Scientific bases and agrotechnical measures for growing alfalfa seeds in the Southern Steppe of Ukraine. L.K. Antipova: dis. Doct. s.-g. Sciences: Kherson state agrarian university. Kherson, 40 p.

Egorova G.S. (2003) Symbiotic fixation of nitrogen in crops of alfalfa. Feed production, N 1, P. 23-25.

Sulman E.M. (2003) Laboratory biosafety manual [Second edition], Geneva, WHO, 109 p.

Rabinovich G.Y. (2005) A manual, the first edition. Sanitary and microbiological control of objects of the environment and food products with the basics of microbiology, 221p.

Gupta S., Kumari K., Muthamilarasan M., Parida S.K., Prasad M. (2011) Association mapping of dynamic developmental plant height in common wheat. Planta ,902 p.

Annicchiarico (2015) P. Alfalfa forage yield and leaf/stem ratio: narrow-sense heritability, genetic correlation, and parent selection procedures,Plant Genome, 420 p.

Annicchiarico P, Scotti C, Carelli M, Pecetti L. (2013) Questions and avenues for lucerne improvement. Czech J Genet Plant Breed. 13 p.

Li X, Wei Y., Moore K.J., Michaud R., Viands DR, Hansen J.L., et al. (2011) Association mapping of biomass yield and stem composition in a tetraploid alfalfa breeding population. Plant Genome.,35 p.


Повний текст: PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


ISSN 2306-1472 (Online), ISSN 1813-1166 (Print)

Передплатний індекс 86179

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

Ulrich's Periodicals DirectoryIndex CopernicusDOAJSSMРИНЦWorldCatCASEBSCOCrossRefBASEDRIVERНаціональна бібліотека ім. ВернадськогоНауково-технічна бібліотека НАУ