Метод рідинної хроматографії – подвійної мас-спектрометрії для визначення еніатинів А, А1, Б, Б1 та бюварицину у озимій пшениці

Oksana Pylypenko, Mikhail Baranovsky

Анотація


Мета: удосконалити та перевірити метод рідинної хроматографії – подвійної мас-спектрометрії для визначення мікотоксинів, що продукують гриби роду Fusarium, а саме еніатинів А, А1, Б, Б1 та бюварицину. Методи: у статті розглядається аналітичний метод, оснований на об’єднанні високо-ефективної рідинної хроматографії з подвійною мас-спектрометрією для швидкого розділення, ідентифікації та кількісного визначення мікотоксинів у зразку. Результати: доведено, що запропонований метод є точним, вибірковим та швидким для ідентифікації та визначення низько-молекулярних сполук, накопичених у зерні у малій кількості. Обговорення: підтверджено, що метод рідинної хроматографії – подвійної мас-спектрометрії є ефективним для визначення вмісту мікотоксинів у малих концентраціях. Діапазони валідації методу для аналітів порівняні із науковими роботами на подібну тему минулих років.


Ключові слова


бюварицин; гриби роду Fusarium; еніатини; мікотоксини; рідинна хроматографія – подвійна мас-спектрометрія

Посилання


Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine (2017), “A sown area under crop in 2017”, available at: www.minagro.gov.ua (Accessed 13 June 2017).

Brakhage A.A. (2013) Regulation of fungal secondary metabolism. National Review. Microbiology, No 11, pp. 21–32.

Peraica M., Radić B., Lucić A., Pavlović. M (1999) Toxic effects of mycotoxins in humans. Bulletin of the World Health Organization, vol. 77, No. 9, pp. 754-766.

Oueslati, S., Meca, G., Mliki, A., Ghorbel, A., Mañes, J. (2011). Determination of Fusarium mycotoxins enniatins, beauvericin and fusaproliferin in cereals and derived products from Tunisia. Food Control, No 22, pp. 1373–1377. doi: 10.1016/j.foodcont.2011.02.015.

Kirst H. A., Yeh W.-K., Zmijewski M.J., Jr (2001) Enzyme Technologies for Pharmaceutical and Biotechnological Applications New York, Marcel Dekker, Ink., 615 p.

Butt T. M., Jackson C., Magan N. (2001) Fungi As Biocontrol Agents: Progress Problems and Potential Wallingford, CABI Publishing, 393 p.

Serrano A.B. (2015) Development of a rapid LC-MS/MS method for the determination of emerging Fusarium mycotoxins enniatins and beauvericin in human biological fluids. Toxins, No 7, pp. 3554-3571.

Uhlig S., Ivanova L. (2004) Determination of beauvericin and four other enniatins in grain by liquid chromatography – mass spectrometry. Journal of chromatography A, No 1050, pp. 173-178. doi: 10.1016/j.chroma.2004.08.031.

PubMed Single Citation Matcher. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/citmatch

Bolechová M., Benesova K., Belakova S., Caslavsky J., Pospichalova M., Mikulikova R. (2015) Determination of seventeen mycotoxins in barley and wheat in the Czech Republic. Food Control, No 47, pp. 108-113. doi: 10.1016/j.foodcont.2014.06.045.

Berthiller F. (2007) Chromatographic methods for the simultaneous determination of mycotoxins and their conjugates in cereals. International Journal of Food Microbiology, No 119, pp. 33-37.

Jestoy M. (2008) Emerging fusarium-mycotoxins fusaproliferin, beauvericin, enniatins, and moniliformin: a review. Critical review in food science and nutrition, No 48, pp. 21-49. doi: 10.1080/10408390601062021.

Habler K, Rychlik M. (2016) Multi-mycotoxin stable isotope dilution LC-MS/MS method for Fusarium toxins in cereals. Analytical and Bioanalytical Chemistry, No 408, pp. 307-317. doi: 10.1007/s00216-015-9110-7.


Повний текст: PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


ISSN 2306-1472 (Online), ISSN 1813-1166 (Print)

Передплатний індекс 86179

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

Ulrich's Periodicals DirectoryIndex CopernicusDOAJSSMРИНЦWorldCatCASEBSCOCrossRefBASEDRIVERНаціональна бібліотека ім. ВернадськогоНауково-технічна бібліотека НАУ