ЗАХИСТ ІНФОРМАЦІЇ З ОБМЕЖЕНИМ ДОСТУПОМ В МОБІЛЬНИХ ПРИСТРОЯХ У СЕРЕДОВИЩІ OS ANDROID

Автор(и)

  • О.О. Мелешко
  • О.С. Болотникова

DOI:

https://doi.org/10.18372/2310-5461.28.9676

Ключові слова:

OS Android, мобільні телефони, безпека інформації, засоби захисту інформації

Анотація

В даній статі визначено, щоиминачені об'єктами захисту є інформація, яка міститься та обробляється на мобільному телефоні, права власника цієї інформації та власника мобільного пристрою, права користувача.

Виявлено  слабкі місця, що притаманні OS Android,  з точки зору безпеки інформації, як технічні (виток інформації технічними каналами), так і фізичні (можливість зчитати інформацію з дисплею).

Визначені типи даних, які відносяться до інформації з обмеженим доступом та потребують захисту від зловмисника.

Досліджено вбудоване в систему, та додаткове програмне забезпечення, що було розробленно для захисту інформації від зловмисника для  мобільних  пристроїв. Проаналізувавши дане програмне забезпечення, визначено рівні безпеки даних засобів.

В результаті визначили, що вбудовані засоби є досить зручними, але лише від зовнішніх атак, тоді коли від внутрішніх атак, таких як віруси, більш  ефективним є додаткове програмне забезпечення.

Посилання

Михайлов Д. М. Защита мобильных телефонов от атак / Д. М. Михайлов, И. Ю. Жуков, А. М. Ивашко. — М. : Фойлис, 2011. —192 с.

Якушин П. Безопасность мобильного предприятия / П. Якушин // Открытые системы. — 2013. — № 1 (187). — С. 22–27.

Панасенко А. Влияние мобильных устройств на безопасность информации / А. Панасенко. — [Електронный ресурс]. — Режим доступу: http://www. anti-malware.ru/node/12301, 2013.

Гилмор Дж. Безопасность мобильных устройств для «Чайников» / Дж. Гилмор, П. Бирдмор. — М. : John Wiley & Sons Ltd, Chichester, West Sussex,England (Англия), 2013. — 54 с.

Ванг Й. Проблемы безопасности смартфонов / Й. Ванг, К. Стрефф, С. Раман //Открытые системы. СУБД. — М. : Изд-во «Открытые системы», 2013. — 27–31 с.

Опубліковано

2015-11-23

Номер

Розділ

Інформаційна безпека