КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ ГІДРАВЛІЧНОЇ РІДИНИ «ГІДРОНІКОЙЛ» FH-51 У РАЗІ ТРИВАЛОГО ВИКОРИСТАННЯ: ПРОБЛЕМИ ТА ЗАВДАННЯ

Автор(и)

  • О. Я. Кузнєцова

DOI:

https://doi.org/10.18372/2310-5461.24.7522

Ключові слова:

контроль якості, гідравлічна рідина, безпека польотів

Анотація

У директиві ІКАО Doc 9735 сформульовано завдання про створення в кожній державі відповідних національних органів з метою контролю діяльності щодо убезбезпечення безпеки польотів та зв’язку з цього питання з комітетами ІКАО.

Наразі вітчизняна система контролю якості гідравлічних рідин регламентується Інструкцією, затвердженою у 2006 р., яка розроблена на підставі застарілих нормативно-правових актів. Дотепер Інструкція не зазнала доповнень щодо завдань, сформульованих у Doc 9735 щодо контролю якості гідравлічних рідин у разі тривалого використання.

Експериментально встановлено, що за тривалого використання гідравлічної рідини «Гідронікойл» FH-51 утворюються хімічні сполуки, які спричиняють зниження її окиснювальної стабільності. Нездатність існуючої системи контролю якості до прогнозування зміни експлуатаційних властивостей гідравлічної рідини у разі тривалого використання, не дає змоги передбачити появу несправностей та відмов агрегатів гідравлічної системи повітряного судна, що створює суттєву загрозу безпеці польотів.

У зв’язку з цим необхідно гармонізувати чинну систему контролю якості гідравлічних рідин до завдань ІКАО; розробити систему управління якістю гідравлічних рідин за тривалого використання; створити систему забезпечення безпеки польотів у частині тривалого використання гідравлічних рідин; гармонізувати ці системи із сучасними світовими вимогами, враховуючи національні особливості.

Посилання

Руководство по непрерывному мониторингу в рамках Универсальной программы проверок ор-ганизации контроля за обеспечением безопасности полетов, Doc 9735. ИКАО, 2011. [Електронний ресурс]. — Режим доступа: http://www.icao.int.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Транспортні системи