АНАЛІЗ ТА МОДЕЛЮВАННЯ РАДІОЕКОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ У КАСКАДІ ГОЛОСІЇВСЬКИХ СТАВКІВ

Автор(и)

  • М. О. Кравець
  • Ю. О. Кутлахмедов

DOI:

https://doi.org/10.18372/2310-5461.23.7417

Ключові слова:

каскад ставків, камерні моделі, радіонуклід, донні відклади, екологічні процеси

Анотація

Голосіївський ліс, будучи, як і будь-який ліс, своєрідним бар’єром на шляху розповсюдження забруднень, є акумулятором різних речовин, в тому числі і токсичних. Невід’ємною частиною Голосіївського парку є його водойми. Голосіївські ставки зазнають посиленого евтрофування, у зв’язку із скидами забруднюючих речовин. Отже, на сьогодні існує нагальна необхідність вивчення екологічних процесів, що протікають в ставках.

Для цього пропонуємо використання радіонуклідів в якості трасерів, так як концентрації радіонуклідів, таких, як 137Cs досить легко визначаються у водоймах. Відомо, що 137Cs, є хімічним аналогом важливого для біоти макроелементу- К. та розподілу 137Cs , може бути з успіхом використано для вивчення розповсюдження, таких полютантів, як Pb, Zn та інших важких металів по каскадах ставків.

Мета роботи – побудувати модель каскаду Голосіївських ставків  та провести її аналіз.

Базова модель Голосіївських ставків (Дідорівський каскад) побудована на основі блок-схеми і враховує швидкості переходу радіонуклідів між камерами та всередині кожної камери між водою, біотою і донними відкладами. В результаті проведено аналіз процесів розподілу і перерозподілу радіонукулідів по компонентам в каскаді, розраховано оцінки вмісту радіонуклідів у 1-ому та 2-ому ставках на 20 та 40 роки після аварії, розглянуто вплив швидкостей переносу радіонуклідів на процеси розподілу і перерозподілу радіонуклідів між першим і другим ставками.

В результаті роботи нам вдалося адекватно описати поведінку екосистеми каскаду Голосіївських ставків.

Посилання

Гудков І. М. Екологія Голосіївського лісу. Монографія. – К.: Фенікс, 2007. – 336с.

Екологічний стан київських водойм/ [Афанасьєва О.А., Багацька Т.С., Оляницька Л.Г., Небогаткін І.В., Хрокало Л.А. та ін.]. — К.: Фітосоціоцентр, 2010. — 256 с.

Иванова И.Ю. Высшая водная растительность водоёмов г. Киева/ И.Ю. Иванова, Г.В. Харченко, П.Д. Клоченко // Гидробиологический журнал. — К., 2007. — Т.43, №1. — С.38—58.

Кутлахмедов Ю. О. Радіоекологія./Кутлахмедов Ю.О., Матвєєва І. В., Петрусенко В. П., Родіна В. В. – К.:ДЕА,2011. – 192 с.

Кутлахмедов Ю. О. Радіоекологія. Камерні моделі: навч. посіб./ Кутлахмедов Ю. О., Матвєєва І. В., Петрусенко В. П.,. Родіна В. В. – К.: НАУ, 2013. – 84 с.

Гродзинський Д. М. Радіобіологічні ефекти хронічного опромінення рослин у зоні впливу Чорнобильської катастрофи :наук. вид. /Гродзинський Д.М., Гуща М.І., Дмитрієв О.П., Кутлахмедов Ю.О. та ін. - К. : Наук. Думка, 2008. - 373 с.

Гудков І. М. Радіоекологія. Навч. Посібник / Гудков І. М., Гайченко В.А., Кашпаров В.О., Кутлахмедов Ю.О., Гудков Д. І., Лазарєв М. М.. – К.:2010. – 417 с.

Опубліковано

13.06.2014

Номер

Розділ

Екологія