БЕЗКОНТАКТНИЙ ДАТЧИК ОБЕРТАННЯ КОЛЕСА ВЕЛОСИПЕДА

Автор(и)

  • М. В. Стасюк
  • Д. Ю. Лебедев

DOI:

https://doi.org/10.18372/2310-5461.20.5695

Ключові слова:

велосипед, кварцовий резонатор, швидкість руху, датчик

Анотація

велосипед — повноцінний транспортний засіб, потребує використання приладів вимірювання швидкості і пройденого шляху. Для створення такого приладу необхідно розробити спосіб вимірювання пройденої дистанції і витраченого часу. Час відраховується за допомогою розрахунку коливань кварцового резонатора, а відстань вимірюється за рахунок обчислення обертів колеса.

Спроектований датчик дає можливість точніше і швидше визначати швидкість руху велосипеда. В електричній схемі не використовуються важкодоступні і дорогі компоненти. Простота налаштування дає можливість легко отримати робочу схему незалежно від похибки в номіналах компонентів і напруг зміщення в операційних підсилювачах. Струм, який споживає датчик, становить менше міліампера, і переважно залежить від струму, який споживають підсилювачі. Відсутність механічних частин і простота закріплення датчика робить його зручним у використанні і дешевим у виробництві. Подальше вдосконалення можливе за рахунок безпровідного зв’язку з комп’ютером.

Посилання

Джонсон Д. Справочник по активным фильтрам/ Д. Джонсон, Дж. Джонсон, Г. Мур; под ред. Г. Д. Чинина. — М. : Энергоатомиздат, 1983. — 17 с.

Gray, Hurts, Lewis, Meyer. Analysis and design of analog integrated circuits/New York. John Wiley & sons INC, 2001, 317 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-10-26

Номер

Розділ

Транспортні системи