FUTURE OF X-RAY SCANNERS IMPLEMENTATION IN UKRAINIAN AIRPORTS

Автор(и)

  • V. Y. Ivannikova
  • A. A. Gavryluk
  • T. V. Nadutenko

DOI:

https://doi.org/10.18372/2310-5461.20.5693

Ключові слова:

авіаційна безпека, аеропорт, пасажири, рентген, сканери, пасажирський термінал, ефективність

Анотація

Підвищення ефективності функціонування авіаційного транспорту в Україні неможливе без оптимізації технології аеропортових заходів, зокрема контролю на авіаційну безпеку. Аналіз авіаційних технологій з безпеки, які використовуються в міжнародних аеропортах України, показує, що в нашій країні для цієї мети здебільшого використовуються лише традиційні рамки металодетекторів. Однак світові процеси глобалізації і впровадження нових технологій з метою забезпечення високої конкурентоспроможності нашої держави на світовому ринку, вимагають приведення української авіаційної транспортної інфраструктури у відповідність до міжнародних стандартів в сфері авіаційної безпеки. У статті наведено основні переваги та недоліки рентгенівських сканерів. Також встановлено, що одним із найважливіших питань, яке виникає при використанні рентгенівських сканерів, є їх вплив для здоров’я людини. Дослідження показали, що вплив радіації та електромагнітного поля, пов’язаний із просвічуванням пасажирів, немає негативного наслідку на здоров’я пасажира. Рівень радіації набагато нижчий від того рівня, який би мав бути. У статті запропоновано узагальнену методику розрахунку технологічних параметрів обслуговування пасажирів в аеропорту під час проходження контролю щодо авіаційної безпеки з використанням нової технології рентгенівського сканування. Методологія побудована на відповідному врахуванні інтенсивності вхідного потоку пасажирів під час пікового навантаження в аеропорту; інтенсивності пасажиропотоку в зоні реєстрації; інтенсивності обслуговування пасажирів. Наведено приклад розрахунку зони контролю на авіаційну безпеку за узагальненою методикою з урахуванням встановленої дослідним шляхом інтенсивності обслуговування пасажирів, продуктивності рентгенівських сканерів та витрат на їх експлуатацію. Вивчення проблеми показало необхідність встановлення нових рентгенівських сканерів у міжнародних аеропортах України. Дослідження також надає авіаційним підприємствам та державними органам розуміння потенціалу новітніх технологій контролю авіаційної безпеки як інноваційної форми кліматичного фінансування.

Посилання

Концепція Державної цільової програми розвитку аеропортів на період до 2020 року: Схвалено Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17.10.12 р. № 854-р. — [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://search. ligazakon.ua/ l_doc2.nsf/link1/KR080506.html.

Андронов A. M. Математические методы планирования и управления производственной деятельностью предприятий гражданской авиации / A. M. Андронов, Л. Н. Хижняк. — М. : Транспорт, 1977. — 216 с.

Keyser Jason. TSA X-Ray Scanners Get The Boot At 7 Major Airports. — [Electronic resource]: http://www.huffingtonpost.com

Hofer F., Schwaninger A. Reliable and valid mea-sures of threat detection performance in X-ray scre-ening, IEEE ICCST Proceedings, 2004. — Р. 303–308.

Schwaninger A. (2003a). Reliable measurements of threat detection. AIRPORT, 01/2003, 22–23.

Schwaninger A. (2003d). Image capture specification for a multiple views X-ray image library. Zurich: APSS.

Schwaninger A. Computer based training: a powerful tool to the enhancement of human factors. Aviation security international, 2004. — Р. 31–36.

ACI Policy and Recommended Practices Handbook Seventh Edition November, 2009. — Section 1, p. 2.

The official website of Smiths Heimann Company. — [Electronic resource]: www.smithsdetection.com.

The official website of Smiths Heimann Company. — [Electronic resource]: www.smithsdetection.com.

Imaging Technology — Transportation Security Administration, 2009. — [Electronic resource]: http://www.tsa.gov.

X-Ray Full-Body Scanners for Airport Security — Scientific Committees. — [Electronic Resource]:

http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/docs/citizens_security_scanners_en.

Online flight board. — [Electronic resource] : National Airport Boryspil / http://www.kbp.aero/en/.

The Global Airline Industry — Great Britain: Antony Rowe Ltd, 2009. — 493 p.

Johns Hopkins University — Radiation Safety Engineering Assessment Report, 2010. — P. 40.

IATA — Airport Handling Manual, 28th Edition.

Airline Passenger Security Screening — New Technologies and Implementation Issues, 1996. —

P. 13–22.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-12-14

Номер

Розділ

Транспортні системи