CURRENT STATE OF SECURITY OF AVIATION INDUSTRY OF UKRAINE FUELS FOR AIRCRAFT

Автор(и)

  • О. О. Вовк National Aviation University
  • А. В. Яковлєва National Aviation University
  • Т.Л. Овчаренко National Technical University of Ukraine "KPI"

DOI:

https://doi.org/10.18372/2310-5461.19.5543

Ключові слова:

авіаційна галузь України, авіаційне паливо, імпорт, альтернативні види палива, використання

Анотація

Проведено аналіз сучасного стану забезпеченості авіаційної галузі України паливами для повітряних суден. Розглянуто питання стану нафтопереробки та власного виробництва авіаційного палива, а також особливості імпорту палив для повітряно-реактивних двигунів та авіаційних бензинів на територію України. Окреслено перспективи розвитку та використання альтернативних видів палив в Україні у зв’язку з нестачею власних традиційних енергоресурсів. У статті розкрито основні положення та ідеї державної політики України у сфері використання альтернативних видів палива. Охарактеризовано основні види сировини та технології, що застосовуються сьогодні для отримання альтернативних палив. Серед розглянутих, одними з найбільш доцільних та перспективних видів палив на сьогодні вважаються біопалива, що отримують з різноманітних видів відновлюваної сировини. Визначено низку вимог, яким мають відповідати альтернативні палива для повітряно-реактивних двигунів.


Посилання

Медвєдєва Т. В Альтернативні палива для авіаційної техніки / Т. В. Медвєдєва, М. С. Бойченко // Новітні досягнення біотехнології: тези МНТК. — 21–22.10.2010. — С. 24–25.

Висновок державної екологічної експертизи щодо проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про заборону ввезення і реалізації на території України етилованого бензину та свинцевих добавок до бензину» щодо авіаційного палива (реєстраційний № 11031 від 25.07.2012) / О. Р. Бангура. — К. : Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природо-користування та ліквідації наслідків Чорнобильсь-кої катастрофи. 2012. — 4 с. — (Нормативний документ Міністерства екології та природних ресурсів України).

Перспективи впровадження альтернативного палива в авіації /К. В. Бондаренко, С. В. Бойченко, В. Г. Семенов // Авиационно-космическая техника и технология. — 2011. — № 9. — С. 76–80.

Жукавина А. Рынок авиатоплива. Украина / Александра Жукавина. [Электронный ресурс]. — Режим доступа к статье:

http://senturia.ua/daily/rynok-aviatopliva-ukraina/.

Устименко В. Альтернативне паливо в Україні / Віктор Устименко // Перевізник UA. — 2008. — № 15. — С. 28–30.

Закон України «Про альтернативні види палива» / Верховна Рада України. — Офіц. вид. — К. : Парлам. вид-во, 2012. — 11 с. — (Бібліотека офіційних завдань).

Потребность в альтернативных видах топлива для авиации: конференция по авиации и альтернативным видам топлива / Международная организация гражданской авиации. — Б. : СААF/09-WР/3, 2009. — 11 с.

Семенов В. Г. Покращення економічних та екологічних показників дизельного двигуна, що працює на біодизельному паливі, присадками /

В. Г.Семенов, А. І. Атамась // Проблеми хіммото-логії: матеріали ІІІ МНТК, 20–24 вересня 2010 р. — К., 2010. – С. 231—232.

Екологічна безпека держави: тези доповідей Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих учених та студентів. м. Київ, 17–18 квітня 2012 р., НАУ / редкол. О. І. Запорожець та ін. — К. : НАУ, 2012. — 252 с.

Задерієнко С. І. Світові тенденції викорис-тання альтернативного палива в авіації / С. І. За-дерієнко // Системи озброєння і військова техніка. — 2008. — № 2 (14). — С. 33–35.

Опубліковано

2013-11-28

Номер

Розділ

Авіаційна хіммотологія