Передумови впровадження заходів безпеки в аеропорту

Автор(и)

  • О. О. Соловйова Національний авіаційний університет
  • А. М. Валько Національний авіаційний університет

DOI:

https://doi.org/10.18372/2310-5461.47.14939

Ключові слова:

аеропорт, авіаційні перевезення, авіаційна безпека, профайлінг

Анотація

Сфера цивільної авіації в останні роки досягла значного розвитку. Однак цей розвиток спрямований не тільки безпосередньо на поліпшення авіатранспорту, а й на авіаційне обслуговування. Завдяки цьому, популярність авіаподорожей збільшилася, а разом з тим збільшився й пасажиропотік аеропортів. У статті представлено огляд аналізу розвитку діяльності авіаційної галузі та досліджено рівень авіаційної безпеки за останні 5 років. Підтверджено, що всі приведені зміни в розвитку повітряних перевезень мають прямий вплив ряду зовнішніх факторів на стан довіри авіапассажирів щодо рівня безпеки повітряних перевезень.  А представлена зміна показників авіаційних інцидентів підтверджує необхідність до постійного нагляду за системою заходів забезпечення авіаційної безпеки.

Зважаючи на те, що досконалість систем захисту об’єктів цивільної авіації визначається їх якістю за відповідними показниками на підставі критеріїв вибору кращих поєднань факторів впливу.

Обґрунтовано необхідність розглядати і альтернативні варіанти щодо виявлення ознак підготовки АНВ. Одним з перспективних підходів до цієї проблеми є впровадження в роботу служб безпеки і правоохоронних органів технології профайлінгу, яка на державному рівні в  аеропортовій системі має незначний відсоток.

Встановлено, що ефективність забезпечення авіаційної безпеки залежить від виконання і дотримання чинного законодавства, а процедури безпеки слід застосовувати, враховуючи менталітет, стать, вік суб’єктів, що в свою чергу впливають на якість, і на швидкість їх проведення.

В свою чергу, відповідальність за аеропортову безпеку та всіх її об’єктів повинно бути чітко встановлено, зрозуміло на всіх рівнях підконтрольних організацій та відомств.

 

Біографія автора

О. О. Соловйова, Національний авіаційний університет

кандидат технічних наук, доцент

Посилання

Волынский-Басманов Ю. М., Волынский В. Ю., Каменева М. Е. Профайлинг. Технологии предотвращения противоправных действий; под. Ред. Ю.М. Волынского-Басманова, Н.Д. Эриашвили. М.: ЮНИТИ-ДАНА: Закон и право, 2010. 223 с.

Куклев Е. А. Оценивание безопасно стисложных систем на основе моделей рисков. Тр. ХV Междунар. конф. Ч. 1. Проблемы управления безопасностью сложных систем. ИПУ РАН; МЧС. М., 2007. С. 93–97.

Волынский В. Ю., Михайлов Ю. Б. Методологические вопросы количественной оценки эффективности систем обеспечения авиационной безопасности объектов гражданской авиации // Транспортная безопасность и технологии. 2011. No 1 (24).

Державна авіаційна служба України. URL: https://avia.gov.ua/bezpeka-aviatsiyi/aviatsijna-bezpeka/ (дата звернення 12.08.2020)

Щорічний звіт ICAO про «Стан рівня авіаційної безпеки у світі за 2019р. URL: https://www.icao.int/safety/Documents/ICAO_SR_2019_final_web.pdf(дата звернення 10.08.2020)

Стан пасажиропотоку авіакомпаній світу за 2019 р. URL: –https://interfax.com.ua/news/economic/640401.html (дата звернення 04.08.2020)

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Транспорт, транспортні технології