Дослідження характеристик компенсатора бокових пелюсток антени

Автор(и)

  • Олександр Григорович Плющ Державний університет телекомунікацій

DOI:

https://doi.org/10.18372/2310-5461.46.14816

Ключові слова:

компенсатор бокових пелюсток, адаптивна антенна решітка, градієнтний алгоритм, комп’ютерне моделювання, телекомунікаційні мережі

Анотація

В статті досліджено перехідні характеристики компенсатора бокових пелюсток антени. З аналізу літературних джерел встановлено, що недостатньо приділено уваги вивченню впливу різних власних чисел та відповідних власних векторів кореляційної матриці сигналів каналів допоміжної антени на процеси адаптації. Додатково встановлено, що не в повній мірі висвітлені питання адаптації при різкій зміні завадової ситуації. Виходячи з цього, проведено аналіз як впливу власних векторів кореляційної матриці, що відповідають не виродженим власним числам так і тих, що відповідають виродженим власним числам. Встановлено, що при нульовому значенні початкового вектору вагових коефіцієнтів траєкторія вагового вектору завжди знаходиться у підпросторі, що утворюється власними векторами що відповідають не виродженим власним числам і при цьому забезпечуються добрі характеристики перехідного процесу. Для дослідження процесів проведено імітаційне комп’ютерне моделювання. З його допомогою показано, що якщо початковий ваговий вектор штучно змістити у підпростір, що утворюється власними векторами що відповідають виродженим власним числам, перехідні характеристики значно погіршуються. Показано, що ситуації коли початковий ваговий вектор опиняється в підпросторі, що утворюється власними векторами що відповідають виродженим власним числам, може утворюватися природнім шляхом. Наприклад, це може трапитися коли після закінчення перехідного процесу одне з завадових джерел вимикається. Досліджена одна з таких ситуацій і показано, що адаптаційні процеси можуть сильно загальмовуватися. Для вирішення проблеми запропоновано проводити примусове обнуління вагового вектору. Комп’ютерне моделювання підтвердило, що виграш від такого підходу може складати до 4–5 Дб. Запропоновано використовувати процедуру примусового обнуління вагового вектору при різкій зміні завадової ситуації для покращення перехідних характеристик в компенсаторах бокових пелюсток антени, що використовуються у радіолокації та телекомунікаційних мережах.

Біографія автора

Олександр Григорович Плющ, Державний університет телекомунікацій

кандидат технічних наук, доцент

Посилання

Гепко И. А., Олейник В. Ф., Чайка Ю. Д., Бондаренко А. В. Современные беспроводные сети: состояние и перспективы развития. Киев. 2009. 672 с.

Robert A. Monzingo, Randy L. Haupt, Thomas W. Miller. Introduction to adaptive arrays, 2nd ed. New York. 2011. 553 p.

Радиоэлектронные системы: Основы построения и теория. Справочник. 2-е изд., перераб. и доп. Под ред. Ширмана Я. Д. Москва. 2007. 512 с.

John Volakis, Antenna Engineering Handbook. 5th ed. New York. 2018. 1755 p.

Robert J. Mailloux, Phased Array Antenna Handbook. 3rd ed. Boston. 2018. 506 p.

Григорьев В. А., Щесняк С. С., Гулю¬шин В.Л., Распаев Ю. А., Лагутенко О. И., Щес¬няк А .С. Адаптивные антенные решетки: учеб. пособие в 2-х частях. Часть 1. СПб. 2016. 179 с.

Pliushch O. G., “Gradient Signal Processing Algorithm for Adaptive Antenna Arrays Obviating Reference Signal Presence,” presented at the IEEE International Scientific-Practical Conference PIC S&T, Kyiv, Ukraine, October 8–11, 2019, Paper

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Електроніка, телекомунікації та радіотехніка