Інтелектуальна система моніторингу та аналізу цукру в організмі людини

Автор(и)

  • Владислав Євгенович Мельник Національний авіаційний університет, м.Київ, Україна
  • Тетяна Володимирівна Холявкіна Національний авіаційний університет, м.Київ, Україна

DOI:

https://doi.org/10.18372/2310-5461.46.14808

Ключові слова:

інтелектуальна система, моніторинг, аналіз цукру

Анотація

Стандартні способи перевірки і моніторингу кількості цукру в крові не дають можливість в повній мірі побачити результати, не полегшують дослідження, та надійність і їх коректність. Під час збору інформації не було знайдено пристроїв, які вміщують в собі високоякісної системи з надійністю (надійність), у прийнятних термінах (швидкість), та комфортності використання (зручність).

У роботі було розглянуто принципи аналізу та моніторингу рівня цукру в крові людини.  Визначено таблиці нормальних показників глюкози для різних вікових груп, включаючи аспекти давності прийому їжі та статусу захворювання. Відповідно до цієї інформації було сформовано алгоритм для визначення нормального показника цукру в крові людини, відносно характеристик які користувач додає на початку роботи програми.

Крім того, розглянуто основні аспекти моніторингу, який дає змогу пришвидшити роботу системи. Відповідно до цього було розроблено оптимізовану модель даних для збереження інформації про внесений результат користувача та визначено основні типи даних її змінних. Для спрощення, пришвидшення та збільшення надійності було реалізовано алгоритм запису та зчитування змінних елемента. Проведено порівняльний аналіз швидкості запису та зчитування з відповідною програмою “MedM Diabets”. Який в наочній формі показує результати використання алгоритму для оптимізації роботи програми.

Концепція зручного інтерфейсу дає можливість людині без зайвих проблем почати використовувати програмне забезпечення. Екрани додаткової інформації використовуються для більш детального інформування користувача. А використання принципів та алгоритмів спрощення роботи з даними забезпечує оптимальність усієї системи. При цьому концепція простого інтерфейсу, який складається всього з трьох основних компонентів, покращує його швидкість та надійність.

Біографія автора

Тетяна Володимирівна Холявкіна, Національний авіаційний університет, м.Київ, Україна

кандидат технічних наук, доцент

Посилання

Wikipedia Цукровий діабет. URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/Цукровий_діабет (дата звернення 25.04.2020)

International Diabetes Federation (IDF). URL: http://www.idf.org(дата звернення 25.03.2020)

International Diabetes Federation. IDF diabetes atlas. URL: https://diabetesatlas.org/en/(дата звернення 20.04.2020)

Орліков В. Система моніторингу рівня сахару для діабетиків. URL:

https://vc.ru/contest/47973-nuzhnodelat-sistema-nepreryvnogo-monitoringa-urovnya-sahara-dlya-diabetikov(дата звернення 20.04.2020)

Давіденко К. Цукровий діабет: оновлені рекомендації Американської діабетичної асоціації 2019 р. URL: https://www.umj.com.ua/article/1 61628/tsukrovij-diabet-onovleni-rekomendatsiyi-amerikanskoyi-diabetichnoyi-asotsiatsiyi-2019-r (дата звернення 12.04.2020)

American Diabetes Association. URL: https://professional.diabetes.org (дата звернення 12.04.2020)

Health Day. Рівень цукру в крові: норми і відхилення залежно від різних факторів в таблицях URL: https://healthday.in.ua/korisno-znati/riven-tsukru-v-krovi-normy-i-vidkhylennia (дата звернення 12.04.2020)

MedMDiabets. Програмне забезпечення для IOS. URL: https://apps.apple.com/ua/app/medm-diabetes/id1068204797?l=uk (дата звернення 12.04.2020)

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Інформаційні технології, кібербезпека