Підхід до розробки елементів структури системи виявлення деструктивного впливу у кіберпросторі

Автор(и)

  • Костянтин Олександрович Соколов Управління інформаційних технологій Міністерства оборони України
  • Олег Петрович Гудима Управління інформаційних технологій Міністерства оборони України

DOI:

https://doi.org/10.18372/2310-5461.44.14318

Ключові слова:

кіберпростір, інформація, вплив, індикатори, система, синтез

Анотація

В статті розглянуто питання аналізу інформації та виявлення деструктивного впливу у кіберпросторі. В умовах зростання кількості користувачів сервісів соціальних інформаційних мереж з кожним роком і враховуючи суттєві переваги всесвітнього інформаційного середовища над звичайними засобами і технологіями загострюються питання інформаційної та кібернетичної безпеки в електронних засобах масової інформації (кіберпросторі) в країнах світу, де створюються відповідні організаційні структури з протидії гібридним загрозам. Зазначене вимагає створення відповідних структур в Україні.

Збільшення кількості і щільності потоку деструктивної інформації (деструктивних впливів) та їх типів відпрацьовується збільшенням елементів структури за відповідними призначенням і рівнем, що породжує інформаційну надмірність даних для обробки.

Зазначене не дозволяє реалізувати оперативне виявлення деструктивних впливів (деструктивних кібердій), динамічний перерозподіл обмежених сил і засобів спостереження і дій з урахуванням рівня реалізації і ефективності поточних завдань та інформативності і доступності джерел даних про зовнішню обстановку і унеможливлює функціонування інформаційної системи в умовах реального часу, що може призвести до зриву виконання цільових завдань реагування на кібердії противника. Враховуючи вище зазначене  метою статті є висвітлення підходу щодо побудови елементів структури системи виявлення деструктивного впливу (деструктивних кібердій) у кіберпросторі в межах створення в Міністерстві оборони України та Збройних Силах України відповідної Системи (організаційної структури) та буде зосереджена увага на її елементі, що здійснює заходи з виявлення та оцінювання деструктивного впливу.

Базуючись на визначених критеріях та враховуючи індикатори деструктивного впливу сформовано структуру елементу системи виявлення деструктивного впливу  в електронних засобах масової інформації (кіберпросторі) з виявлення та оцінювання деструктивного впливу.

Біографія автора

Олег Петрович Гудима, Управління інформаційних технологій Міністерства оборони України

кандидат технічних наук, старший науковий співробітник

Посилання

Малишевський А. В. Качественные модели в теории сложных систем. М.: Наука. Физматлит. 1998. 528 с.

Лукацкий А. В. Обнаружение атак: [Критерии атак и признаки их обнаружения. Источники информации об атаках и методы их анализа. Классификация систем обнаружения атак. Критерии оценки систем обнаружения атак. Выбор и построение инфраструктуры обнаружения атак. Установ-ка, размещение и эксплуатация систем обнаружения атак]. 2. изд. СПб.: БХВ-Петербург, 2003. 596 с.

Хакен Г. Синергетика. М.: Мир, 1980. 406 с.

Палагін О. В., Малахов К. С., Величко В. Ю., Щуров О. С. Проектування та програмна реалізація підсистеми створення та використання онтологічної бази знань публікацій наукового дослідника [Електронний ресурс]. Проблеми програмування. 2017. № 2. С. 72-81. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ Progr_2017_2_8 (дата звернення 11.09.2019).

Стрижак О. Є. Інструменти інформаційно-аналітичного супроводу процесів моніторингу. Екологічна безпека та природокористування. 2014. Вип. 14. С. 180-191. URL: http://nbuv.gov.ua /UJRN/ ebpk_2014_14_20 (дата звернення 11.09.2019)

Буч Г. Обьектно-ориентированное проектирование с примерами применения. М.: ООО «И. Д. Вильямс», 2008. 720 с.

Славко О. Г. Ідентифікація узагальнених параметрів математичної моделі комп’ютерної мережі в задачі забезпечення QOS. Радіоелектронні і комп’ютерні системи. 2010. № 3. С. 68–74. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/recs_2010_3_13. (дата звернення 11.09.2019)

Куланов В. А. Об оценке диверсности реализации минимальных форм функций в различных базисах. Радіоелектронні і комп’ютерні системи. 2008. Вип. 5(32). С. 34–65.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Інформаційні технології, кібербезпека