Оптимальне оцінювання гармонійних складових нестаціонарного трафіку

Автор(и)

  • Ольга Анатоліївна Ладигіна Центральноукраїнський національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.18372/2310-5461.43.13981

Ключові слова:

нестаціонарний трафік, періодичність трафіку, гармонійна складова трафіку, численний графоаналітичний іте-раційний метод, оптимальне оцінювання параметрів трафіку

Анотація

Мета роботи полягає в експериментальному  підтвердженні методу оптимального оцінювання гармонійних складових нестаціонарного трафіку в заданому діапазоні частот. Тобто суть оптимального оцінювання є визначення оптимальної оцінки істинного значення трафіку по викривленій завадою реалізації трафіку. Якщо існує гармонійний спектр, то він є періодичним і повторне застосування перетворення Фур’є виявляють піки, що повторюються з певним періодом. Тому доцільно припустити, що спостерігається така реалізація трафіку, яка має довжину не менше двох, трьох періодів трафіку, що дозволяє оптимально оцінювати його параметри. Статистичні задачі оптимального оцінювання параметрів сигналів на фоні завади вирішують за допомогою критерію максимальної правдоподібності у припущені, що оцінки мають гаусовський розподіл. Якщо вважати у першому наближенні справедливим це припущення, можна в ролі критерію оптимальності обирати критерій методу найменших квадратів. Для розв’язання рівнянь оптимізації частоти і фази розроблено численний графоаналітичний ітераційний метод, що дозволяє отримувати оптимальні оцінки частоти і фази з наперед заданою точністю, а також і погрішностей цих оцінок, що виражені через відносну довжину інтервальних оцінок і невязки рівнянь оптимізації. Задачу спектрального аналізу періодичного сигналу було узагальнено на випадок дії завади при різних значеннях сигнал/шум, що дало змогу виконати верифікацію гармонійних складових періодичного трафіка на фоні завади та оптимальне за методом найменших квадратів оцінювання параметрів основної гармоніки трафіку (амплітуди, частоти і фази) по результатам моніторингу огинаючої трафіку на протязі декількох періодів. Цей метод в перспективі може дозволити досліджувати вплив всіх параметрів обсягу завади на максимальну кількість інформації, яку сигнал передає. Створений розрахунковий пакет визначення оптимальних оцінок гармонійних складових періодичного трафіку дозволяє виконувати різноманітні масштабні експерименти по дослідженню періодичного трафіку за результатами натурних спостережень нестаціонарного трафіка в гетерогенних комп’ютерних мережах

Біографія автора

Ольга Анатоліївна Ладигіна, Центральноукраїнський національний технічний університет

аспірант

Посилання

Політанський Л. Ф., Кушнір М. Я., Полі-танський Р. Л., Еліяшів О. М. Багатокористуваль-ницька система зв’язку з використанням хаотич-ної частотної модуляції. Східно-Європейський жу-рнал передових технологій. 2010.– № 1/5(43). С. 44–47.

Палагін В. В. Нелінійні алгоритми вияв-лення радіосигналів на тлі адитивно-мультиплікатив-них негаусівських завад. Східно-Європейський журнал передових технологій. 2012. Т. 6, № 11(60). С. 23–28

Воробйов С. М. Ефективне виявлення де-термінованих сигналів: Монографія. СПб. : СПбГУАП, 2003. 139 с.

Деденок В. П., Пєвцов Г. В., Карлов Д. В., Рєзников Ю. В., Чернявський О. Ю. Застосування інформаційного підходу до синтезу непараметри-чних вирішальних правил виявлення та оціню-вання параметрів сигналу на фоні завад з невідомим законом розподілу. Системи обробки інформації. 017.№5(151). C. 5–15.

Ладигіна О. А. Спосіб виявлення скритої шумом періодичності трафіку. Проблеми інфор-матизації та управління. 2015. №2(50). С. 86–90.

Ігнатов В. О., Ладигіна О. А. Визначення та дослідження спектру періодичного трафіку. Проблеми інформатизації та управління. 2015. №3(51). С. 61–66.

Ladygina O. A. Optimal Identification of the Periodic Traffic Structure in Heterogeneous Computer Networks Distorted by Noise. ХIV International Scientific Conference "AVIA-2019", North America, April 23-25. 2019. С. 8.39–8.41.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Інформаційні технології, кібербезпека