Наскрізне управління та оптимізація в інформаційно-обчислювальних мережах

Автор(и)

  • V. V. Kozlovskii Національний авіаційний університет
  • М. V. Kuklinskyi Національний авіаційний університет
  • Yu. V. Balanyuk Національний авіаційний університет
  • О. V. Ivanov Національний авіаційний університет

DOI:

https://doi.org/10.18372/2310-5461.40.13263

Ключові слова:

розподілена інформаційно-обчислювальна система, керована система, затримка доставки даних, лінеаризоване рекурентне управління

Анотація

Розподілені системи і мережі комп’ютерів припускають наявність безлічі вузлів які взаємодіють між собою через мережу комутації пакетів. У кожному вузлі генеруються пакети даних, що складаються з певної кількості байт корисної інформації і байт службової інформації, таких як: адреси вузлів, тип даних, контрольна сума, тощо. Так як мережа комутації пакетів складається з безлічі комутаційного обладнання, то при кожному сеансі передачі даних між вузлами вибирається шлях, який включає в себе певну кількість цього обладнання. У статті розглянута розподілена інформаційно-обчислювальна система, керована усіма вузлами з єдиного центру управління. Розроблено метод оптимального управління такою системою за критерієм мінімального часу доставки даних. З огляду на те, що час доставки пакетів залежить від кількості комутаційного обладнання, яке вони проходять, проаналізовані різні види перешкод мережі, внутрішніх і зовнішніх шумів в каналах спостереження і всередині об'єкта управління. Показано, що при наявності випадкових затримок доставки даних і шумів в спостереженнях наскрізне управління системою слід розглядати як асимптотичне наближення. Запропоновано розв’язувати цю задачу шляхом лінеаризованого рекурентного управління, що мінімізує функціонал затримки доставки пакетів в системі з виникаючими стохастичностями. Даний підхід відкриває хороші перспективи для мінімізації затримок доставки даних в сучасних розподілених системах з віддаленими рознесеними елементами. А з урахуванням єдиного центру управління дає можливість створення інтелектуальної підсистеми аналізу вимог в системі передачі пакетів даних для усунення простоїв в середовищі доставки даних.

Біографії авторів

V. V. Kozlovskii, Національний авіаційний університет

доктор технічних наук, професор

перший проректор

М. V. Kuklinskyi, Національний авіаційний університет

кандидат технічних наук, доцент

Yu. V. Balanyuk, Національний авіаційний університет

кандидат технічних наук, доцент

О. V. Ivanov, Національний авіаційний університет

голова міжнародного відділу

Посилання

Aoki M. Optimization of Stochastic Sys-tems: Topics in Discrete-Time Systems1st Edi-tion. Academic Press, 1967. 372 pp.

Alishov, Nadir I. Well-developed meth-ods of resource interaction in distributed systems. Kyiv: Steel, 2009. 448 pp.

Репин В. Г., Тартаковский Г. П. Ста-тистический синтез при априорной неопреде-ленности и адаптация информационных си-стем. М.: Сов. радио, 1977. 432 с.

Sharma, Ambika. Cross-layer design in Software Defined Networks (SDNs): issues and possible solutions. Dec. 2016. 10 pp. URL: https://www.researchgate.net/publication/311951040 (access date 25.11.2018)

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-01-31

Номер

Розділ

Інформаційні технології, кібербезпека