ЗМЕНШЕННЯ СПОЖИВАННЯ ВОДИ ЗА РАХУНОК АЛЬТЕРНАТИВНОГО ЗНЕШКОДЖЕННЯ ФІЗІОЛОГІЧНИХ ВІДХОДІВ ЛЮДИНИ

Автор(и)

  • Н. С. Ремез НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського»
  • А. Г. Бойко НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського»

DOI:

https://doi.org/10.18372/2310-5461.34.11614

Ключові слова:

фізіологічні відходи, екосантехнічний пристрій, екологічна санітарія, екосанітарний туалет, децентралізована система

Анотація

У статті розглянута тема потреби збереження та раціонального використання водних ресурсів, актуальність якої полягає у дефіциті прісної води, що являється однією з найважливіших проблем людства. За основу досліджень взята технологія зменшення споживання водних ресурсів за рахунок застосування екосантехнічних пристроїв збереження води, в яких фізіологічні відходи людини переробляються на добриво для сільськогосподарських рослин внаслідок їх компостування та відстоювання. Застосування даного обладнання призводить до скорочення водних ресурсів, що зумовлює актуальність досліджень у цій сфері, тому проведено порівняльний розрахунок споживання та забруднення води за відсутності та наявності екосантехнічних пристроїв збереження водних ресурсів, тобто аналіз екологічного навантаження на використану свіжу воду за відсутності та наявності даної технології  екосанітарії.

Біографії авторів

Н. С. Ремез, НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського»

д-р. техн. наук, проф.

А. Г. Бойко, НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського»

студ.

Посилання

Сухий туалет – це серйозно! – Київ: Всеукраїнська екологічна громадська організація «МАМА-86», 2007. – 15 с.

Johnson B. B. The Social and Cultural Construction of Risk: Essays on Risk Selection and Perception v. 3 Reidel Publishing Company. 1987. doi:10.1007/978-94-009-3395-8 (eng)

Бодік І. Стійка санітарія в Центральній та Східній Європі – відповідаючи потребам малих та середніх населених пунктів / І. Бодік, Р. Пітер. – Словакія: UVTIP Nitra, 2008. – 90 с.

Екосанітарія - новий підхід до вирішення проблем водовідведення в Україні [Електронний ресурс] / ВЕГО "МАМА-86", 2006. – Режим доступу до ресурсу: http://www.mama-86.org.ua/archive/main/publications_u.htm.

Сухий туалет з роздільним збором сечі. Принципи, будівництво та експлуатація – Київ: ВЕГО „МАМА-86”, 2006 – 28 с.

Аналіз ситуації щодо забезпечення рівного права на воду та санітарію на рівні Кіровоградської області. – Кіровоград: Центрально-Українське видавництво, 2015. – 28 с.

Комплексна програма охорони навколишнього природного середовища в Кіровоградській області. // Рішення Кіровоградської обласної ради. – 2012. – 73 с.

Абрамович И. А. Сети и сооружения водоотведения: расчет, проектирования, эксплуатации: Х.: Коллегиум, 2005. – 288 с.

Маценко О. М. Стійкий розвиток та економічні проблеми використання водних ресурсів / О. М. Маценко // Механізм регулювання економіки / О. М. Маценко. – Суми: МНЖ "МРЕ", 2008. – (№ 1).

Статистичний збірник довкілля України – Київ: Державна служба статистики України. – 2011-2015.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Екологія