ЕКОЛОГО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ МАТЕРІАЛІВ ДЛЯ 3D-ДРУКУ

Автор(и)

  • Є. О. Бовсуновський
  • Р. О. Зінченко

DOI:

https://doi.org/10.18372/2310-5461.30.10567

Ключові слова:

3D-друк, 3D-принтер, сировина, синтетичні нитки, навколишнє природнє середовище, SWOT аналіз

Анотація

У статті аналізуються основні матеріали, що використовуються для 3D-друку.

Особливу увагу в дослідженні приділено еколого-технологічному аналізу впливів найбільш широко використовуваних матеріалів: Polylactic Acid і Acrylonitrile Butadiene Styrene, а також їх професійних серій та Nylon, Polyethylene Terephthalate, TPE на навколишнє природне середовище.У статті досліджуються характерні ознаки фізичних властивостей сировини (матеріалу) за їх призначенням, відповідно ділячи всі нитки на п'ять основних груп: стандартні, гнучкі, композитні, спеціальні, підтримуючі.

Проведено оцінку негативного впливу на навколишнє природне середовище синтетичних ниток, що використовуються для 3D-друку за основними параметрами: затрати на виготовлення, затрати енергії, строк служби, здатність до повторного використання, здатність до біорозкладу.

У статті аналізуєтьсяхарактерні особливості перспективної сировини для 3D-друку, яка найменше впливає на довкілля, використовуючи SWOT аналіз для висвітлення всіх переваг та недоліків, можливостей та загроз.

У статті побудовано ряд типів сировини, що використовується для виготовлення об’ємних виробів, відповідно до інтенсивності впливу на навколишнє природне середовище.

Визначено, що найменший вплив на навколишнє природне середовище чинить використання Polylactic Acid.

Посилання

Thethreedimensionsofthefuture: conferenceon 3D-printers Kiev [electronicresource]: [web site]. —Electronic data. — Access: http://platfor.ma/magazine/text-sq/projects/tri-vimiri-maibutnogo/ (dateofappeal 02/24/2016) — The name of thescreen.

Weaponsof 3D-printer [electronicresource]: [website]. — Electronicdata. — Access: http://wartime.org.ua/8819-zbroya-z-3d-printera.html (dateofappeal 02/24/2016) — The name of the screen.

MatterHakers 3D PRINTER FILAMENT COMPARISON GUIDE [electronicresource]: [web site]. — Electronic data. — Access: https://www.matterhackers.com/3d-printer-filament-compare (dateofappeal 02/24/2016) — The name of the screen.

3D PRINTING INDASTRY [electronic resource]: [website]. —Electronicdata. — Access: http://3dprintingindustry.com/environment/ (dateofappeal 02/24/2016) — The name of the screen.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Екологія