РОЗРОБКА ПРОГРАМНОГО МОДУЛЯ ДЛЯ ЦЕНТРАЛІЗОВАНОГО КЕРУВАННЯ ГЕОБАЗОЮ ДАНИХ ДЛЯ ПРОГРАМНОГО КОМПЛЕКСУ «ГЕОПОШУК»

Автор(и)

  • В. І. Зацерковний
  • В. В. Халімендік

DOI:

https://doi.org/10.18372/2310-5461.29.10106

Ключові слова:

«ГеоПошук», програмний пакет, геобаза даних, централізоване управління, INI-файл, конфігурація, модульна модель

Анотація

Будь-який технологічний процес, включаючи і технологію розробки програмного забезпечення є складним процесом, який залежить від вибору структурної моделі майбутнього програмного продукту. В ході роботи було проведено аналіз і визначено, що структура програмного пакету «ГеоПошук», який складений з понад 30 програм, здебільшого є симбіозом між, так званої моделлю «кожній задачі — окрему програму» і модульною. Керуючись результатами аналізу було розроблено методику для вирішення проблеми централізованого управління геобазою даних і її об’єктами, які задіяні в різних модулях «ГеоПошук». Методика основана на зберіганні, шляхом запису в INI-файл, конфігурації властивостей БД, а саме інформацію про номер родовища, групу свердловин і номер свердловини, які будуть активні для використання.

Також розроблено програмний модуль «менеджер» для автоматизованого вирішення цієї проблеми. Програма реалізує такий перелік взаємодій: при запуску керуючої програми програма з INI-файлу підхоплює останню збережену конфігурацію, за будь-якої зміні в керуючій програмі відбувається заміна старої конфігурації на нову, при запуску нового модуля «ГеоПошук» він отримує робочу конфігурацію з
INI-файлу. Це значно полегшує використання програмного пакета «ГеоПошук», оскільки відпадає необхідність під час кожного запуску іншого модуля налаштовувати конфігурацію його активної ГеоБД і її елементів, на ті, які використовувались у попередньому модулі. Це дуже корисно під час роботи з головними модулями «ГеоПошук»:  провідником ГеоБД, планшетом, геофізичною мовою формул «Геосі».

Посилання

Хьюз Дж. Структурний підхід до програму-вання / Дж. Хьюз, Дж. Мічтом. — М. : Мир, 1980. — С. 29–71.

Турскій В. Методологія програмування / В. Турскій. — М. : Мир, 1981. — С. 90–164.

Жоголев Е. А. Технологічні основи модульного програмування / Е. А. Жоголев // Програмування, 1980, № 2. — С. 44–49.

http://www.geopoisk.com/practice.htm

Горбунов-Посадов М. М. Расширяемые про-граммы / М. М. Горбунов-Посадов, М. Полиптих. Глава 3. Пакет программ, 1999. — 336 с.

technet.microsoft.com — Конфигурации пакета

Хантер Дэвид, Рафтер Джефф, Фаусетт Джо, Эрик ван дер Влист и др. XML. Работа с XML, 4-е издание (Beginning XML, 4th Edition). — М. : «Диалектика», 2009. — 1344 с.

Горбунов-Посадов М. М. Безболезненное раз-витие программы. Открытые системы / М. М. Гор-бунов-Посадов. — 1996, № 4. — С. 65–70.

msdn.microsoft.com — Структура реестра, программирование реестра

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Інформаційно-комунікаційні системи та мережі