АНАЛІЗ ВИКОРИСТАННЯ СУПУТНИКІВ ДИСТАНЦІЙНОГО ЗОНДУВАННЯ ЗЕМЛІ

Автор(и)

  • Т. В. Козлова
  • В. С. Вольвах
  • М. В. Собчук

DOI:

https://doi.org/10.18372/2310-5461.29.10099

Ключові слова:

дистанційне зондування Землі, конкурентоспроможність, користувачі даних, супутник.

Анотація

Проведено аналіз кількості виготовлення та виведення на орбіту космічних апаратів і їх використання. Особлива увага приділена  супутникам дистанційного зондування Землі та отримуваних з них даних, оскільки розвиток методів дистанційного зондування призвів до розширення можливостей з оперативного глобального спостереження навколишнього середовища. Також проаналізовано економічне забезпечення та частка витрат на створення супутників дистанційного зондування у загальному бюджеті провідних космічних агентств. Виявлено основних споживачів даних ДЗЗ.  У статті визначено, що в національних космічних програмах України методам і технологіям ДЗЗ, їх практичному використанню відводиться значне місце, проте недостатня комерціалізація та бюджетне забезпечення цієї галузі є стримуючим фактором її розвитку. Будь-які плани та дії в напрямі збільшення світової частки космічної продукції космічної сфери України вимагають ретельного аналізу динаміки змін ринку послуг, у т.ч. ДЗЗ. Створення унікальних космічних технологій і їх реалізація на світовому ринку має бути основою конкурентних переваг та підвищення індексу конкурентоспроможності країни.

Посилання

Futron Releases 2014 Space Competitiveness Index. — Режим доступу: http://spaceref.biz/commercial-space/futron-releases-2014-space-competitiveness-index.html.

Тhe Union of Concerned Scietists. — Режим доступу: http://www.ucsusa.org/global_security/space_weapons/satellite_database.html.

Euroconsult. — Режим доступу: http://www.euroconsult-ec.com.

The Space Report 2015. — Режим доступу: https://www.spacefoundation.org/programs/research-and-analysis/space-report/index.php.

Мележик О. Космос — Україні (інтерв’ю з академіком НАН України В. І. Ляльком) // Вісник НАН України. — 2014. — № 12. — C. 58—61.

Річні звіти Державного космічного агентства України за 2013, 2014 рр. — Режим доступу: http://space.com.ua/nsau/catalognew.nsf/mainU/46BC117B7408F718C22579A00052878B?OpenDocument&Lang=U.

Номер

Розділ

Транспортні системи