Адміністративна відповідальність юридичних осіб: історія і сучасність - Borodin, Ivan; Myronets, Oksana (Вісник Національного авіаційного університету, 2016)
Мета: Юридичні особи здатні акумулювати значно більші фінансові, матеріальні, інтелектуальні ресурси для досягнення своєї мети, ніж окрема фізична особа. Важливою є розробка теоретичних основ, необхідних для розуміння адміністративної відповідальності юридичних осіб і внесення пропозицій щодо удосконалення чинного законодавства про адміністративну відповідальність юридичних осіб, механізму її застосування, систематизації законодавства в цій сфері. Методи: Було використано загальнонаукові, філософські та спеціально-правові методи наукового дослідження. За допомогою загальнонаукових та філософських методів досліджено теоретико-правові засади інституту адміністративної відповідальності юридичних осіб, передумови законодавчого регулювання адміністративної відповідальності юридичних осіб. Метод системного аналізу використано для аналізу сучасного адміністративного законодавства, наукових праць щодо визначення поняття «адміністративна відповідальність юридичних осіб». Догматичний метод був цінним при формулювання висновків і рекомендацій практичного характеру в межах проблематики дослідження. Результати: Вказано, що законодавство про адміністративну відповідальність юридичних осіб перебуває в процесі становлення, запропоновано два можливі шляхи його систематизації. Зауважено, що обидва вони пов’язані з необхідністю усунення неузгодженості у врегулюванні адміністративної відповідальності юридичних осіб з конституційними нормами. Зроблено висновок, що законодавчо слід визнати юридичну особу суб’єктом адміністративної відповідальності. Обговорення: Адміністративна відповідальність юридичних осіб покликана протистояти правопорушенням, захищати законні права та інтереси громадян, держави, юридичних осіб, встановлений порядок управління, а також забезпечувати відновлення порушених прав та відшкодування втрат, що виникли в результаті правопорушень, тягти для правопорушника обтяжливі наслідки організаційного та матеріального характеру. Розробка концепції «адміністративної відповідальності юридичних осіб» і її реалізація є важливою темою для майбутніх досліджень.