Діагностика еластичних трубопроводів за особливостями їх внутрішнього звукового поля - Шкварницька, Т. Ю. (Proceedings of National Aviation University, 2001)
Подано математичний апарат для визначення тиску звукового поля в середині гумового трубопроводу. Виконано розрахунок звукового тиску в середині трубопроводу для конкретних умов. Наведено порівняння розрахункових даних з експериментальними. Розглянуто результати дослідження впливу дефекту на характеристики внутрішнього звукового поля трубопроводу. Показано, що частотна залежність звукового тиску має резонансний характер, зміна звукового тиску на резонансних частотах може бути використана для діагностики технічного стану авіатрубопроводів