Особливості вегетативної регуля ції при пасивній ортостатичнш пробі у пілотів винищувальної авіації з початковими проявами недостатності кровопостачання мозку - Варус, В. І.; Ахаладзе, М. Г.; Прокопенко, І. Г.; Волинський, О. М.; Левіт, Й. Р.; Чуріна, О. Й. (Proceedings of National Aviation University, 2001)
Проведено дослідження мозкового кровотоку і вегетативної нервової системи у 34 пілотів з початковими проявами недостатності кровопостачання мозку. Вегетативні зміни у пілотів з такими проявами мали гіперсимпатиконічний характер, що призводило до підвищення тонусу мозкових судин і погіршення кровопостачання мозку. Тому своєчасне виявлення синдромів вегетативної дистонії із застосуванням спектрального аналізу варіативності ритму серця має важливе значення для профілактики ранніх форм порушення мозкового кровотоку