Аналітичне дослідження відносного руху частинок забруднення у гравітаційному очиснику - Терьохін B. I.; Манзій B. C.; Пузік C. O.; Шевчук B.C. Шевчук B.C. Шевчук (Вісник Національного авіаційного університету, 2000)
Установлено, що горизонтальне відносне переміщення частинок забруднення в рідині при її очищенні в гравітаційному очиснику практично відсутнє, тобто переносна сила інерції зрівноважується горизонтальною складовою стоксовської сили опору