Методика прийняття рішень в інтелектуальних системах навчання з нечітко заданою цільовою функцією - Шибицкая, Н. Н. (Вісник Національного авіаційного університету, 1998)
Розглядається структурна модель організації процесу навчання в системі "оператор-тренажер". Формальна оцінка рівня навченості оператора базується на зв’язках, які задаються між елементами знань різних рівнів та педагогічних вимірювальних на нижньому рівні заданої структури знань. Для формування експертної оцінки вводиться лінгвістична терм-множина, значення якої формується на основі запропонованого методу попарних порівнянь, що дозволяє збільшити точність прийняття рішень та зменшити суб’єктивний фактор у процесі оцінки рівня навченості оператора. Подається методика оцінки знань особи, яка навчається, з урахуванням функції належності елемента базових знань підмножині знань особи, яка навчається