ВТРАТИ ТА РОЗСІЮВАННЯ СИГНАЛУ В ВОЛОКОННО-ОПТИЧНИХ ЛІНІЯХ ЗВ’ЯЗКУ - Опірський, І.Р. (Ukrainian Information Security Research Journal, 2010)
ВОЛС є лінією або з обмеженими втратами (загасанням), або з обмеженою дисперсією. У 1980-х і на початку 1990-х при проектуванні ВОЛЗ треба було пристосовуватися до цих двох основних ефектів. У цьому сенсі процес проектування лінії був достатньо прямолінійним.