РОЗВИТОК «МЕРЕЖЕВОЇ ДИПЛОМАТІЇ» ЯК НОВОЇ ФОРМИ МІЖНАРОДНОЇ ВЗАЄМОДІЇ - Пода, Т. А. (Proceedings of the National Aviation University Series Philosophy Cultural, 2020)
Вступ. Однією з особливостей сучасного інформаційного суспільства є зростання популярності соціальних мереж, що функціонують в інформаційному просторі. Постійно розширюючи і охоплюючи все нові і нові сегменти (від економіки, політики, науки до вищої освіти), мережеве суспільство безпосередньо впливає на формування багаторівневої глобалізації, у тому числі, і через роботу соціальних мереж. Метою статті є аналіз сучасного інформаційного етапу розвитку постіндустріального суспільства, зокрема його переходу на рівень мережевого та визначення рівня впливу мережевої взаємодії на дипломатію. Завдання систематизувати вітчизняний та зарубіжний досвід щодо визначення складових, що впливають на формування феномену «мережевої дипломатії», а також окреслення основних ознак мережевої взаємодії. Результати. Досліджено різні способи розуміння феномену мережевої дипломатії, окреслено основні напрями та головні завдання, що виконує «мережева дипломатія», як нова форма міжнародної взаємодії. На відміну від класичної дипломатії, де представники урядів сидять один навпроти одного і контактують виключно один з одним, фахівці в галузі електронної дипломатії ведуть діалог (використовуючи соціальні мережі, вебінари, онлайн конференції в скайпі і т.п.) не тільки з офіційними представниками іноземних урядів, а й з представниками міжнародних організацій і громадських організацій тощо. Обговорення. Вказано на негативний бік поширення інформаційно-комунікаційних технологій, зокрема авторка наголошує, що інформація стає не тільки важливим фактором розвитку. Вона перетворюється на інструмент досягнення певних цілей, маніпуляцій, політичної нетерпимості. Висновки. Роль мережевої дипломатії все більше посилюється під впливом сучасних цифрових технологій, а також в процесі зростанням ролі «м’якої сили» та інших форм гібридного впливу. Швидше за все, саме мережева взаємодія між різними акторами – державами, міжнародними організаціями, громадськими об'єднаннями та окремими людьми, які беруть участь в міжнародному спілкуванні, – стане визначальним фактором розвитку міжнародних відносин у наступні десятиліття.