КОНЦЕПТУАЛЬНИЙ ЗМІСТ СУБ’ЄКТИВНОГО ПРАВА В УМОВАХ ПРАВОВОЇ ІНТЕГРАЦІЇ - Калюжний, Ростислав Андрійович; Шапенко, Людмила Олександрівна (Наукові праці Національного авіаційного університету. Серія: Юридичний вісник «Повітряне і космічне право», 2019)
Мета статті полягає у дослідженні сутності суб’єктивного права в його нерозривному взаємозв’язку з категоріями «суб’єкт права», «призначення суб’єктивного права» та «здійснення суб’єктивного права», а також визначення нових змістовних характеристик даного поняття в умовах правової інтеграції. Методи дослідження: використання системно-структурного методу та методу узагальнення дозволило проаналізувати загальні тенденції розширення змісту суб’єктивних прав, спричинені глобалізаційними та правоінтеграційними трансформаціями соціальної дійсності. За допомогою діалектичного методу наукового пізнання, а також методів аналізу, синтезу та абстрагування з’ясовано зміст та призначення досліджуваного поняття, визначено основні його ознаки та структуру, а також співвідношення з об’єктивним правом. Результати: в результаті наукового пошуку доведено, що питання призначення суб’єктивних прав має важливе теоретичне та практичне значення. Адже з теоретичної точки зору розуміння необхідності кореляції потреб людини з нормативно-правовим регулюванням суспільних відносин дає більше можливостей для розуміння сутності суб’єктивного права, зокрема пізнання його природи. З точки зору практики, пов’язування потреб людини з конкретним суб’єктивним правом сприятиме закріпленню необхідного змісту об’єктивного права та встановленню тих правомочностей особи, необхідних для задоволення конкретних інтересів. Обговорення: динамічність розвитку суспільних відносин та розвиток правової системи України, що відбуваються під впливом глобалізаційних процесів сьогодення, зумовлюють потребу подальшого наукового осмислення перетворень інституційної підсистеми національної правової системи в розрізі виявлення змін у правовому статусі суб’єктів права.