МИТНА СИСТЕМА: МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ - Кунєв, Юрій Дем’янович; Пивовар, Юрій Ігорович (Наукові праці Київського авіаційного інституту. Серія: Юридичний вісник «Повітряне і космічне право», 2019)
Мета статті полягає у формулюванні теоретичних положень, що закладатимуть основу наукового методологічного підходу до визначення поняття митної системи. Методи дослідження: герменевтичний метод пізнання сутності системи; юридичний аналіз норм митного законодавства; методи співставлення та порівняння положень міжнародного та національного митного законодавства, а також метод узагальнення та моделювання нових теоретичних знань. Основу методології даної роботи склав системодіяльнісний підхід до визначення меж митної системи та подальшого опису її елементів. Результати: митна система у широкому значенні визначається як система, утворена підсистемами діяльностей з формування митного законодавства та реалізації митного законодавства; у вузькому розумінні – як регулятивний та охоронний інститут держави для забезпечення взаємодії національної економіки зі світовим господарством, світовим ринком та контролю за транскордонними потоками товарів, транспортних засобів, фізичних осіб. Обговорення: аргументується положення, що лише системно орієнтоване поняття митної системи спроможне об’єднати діяльності організовані правом, які характеризують цю систему. Така система є складовою економічної системи суспільства (держави), тому її слід уважати підсистемою.