ПРОЦЕСИ ФОРМУВАННЯ СВІТ-СИСТЕМИ ГЛОБАЛІЗМУ ТА ІМПЕРАТИВИ ГЛОБАЛЬНОЇ ДИПЛОМАТІЇ

Автор(и)

  • О.Г. БІЛОРУС

Ключові слова:

глобалізм, глобалізатор, конкурентоспроможність, глобальна дипломатія, Росія, Україна, ЄС, євроатлантичний глобалізм, євроазійський глобалізм,

Анотація

У статті розглядається стрімкий розвиток системи глобалізму, результатом формуванняякої стане поява абсолютної економічної та політичної влади союзів глобальних мегакорпорацій як новоїформи надексплуатації країн і регіонів, що, безсумнівно, приведе до дезінтеграції світу. Автор дає науковеобґрунтування закономірностей, шляхів і перспектив розвитку людства. Автор зазначає, що створенняоднополюсної глобальної надсистеми і нового тотального світопорядку є неминучим, і доходить висновкущодо існування об’єктивних законів глобалізму, в тому числі і закону глобалізації. Тотальний силовий глобалізмрозглядається як нова світова тоталітарна система, що сама по собі є загрозою людству. Пропонуєтьсянизка наукових рекомендацій збереження земної цивілізації і переходу до нової якості розвитку. Аналізуєтьсяросійська стратегія «Последняя битва за Украину», яка є виразним проявом глобальної кризи геополітики інебаченого загострення внутрішнього конфлікту у світ-системі глобалізму, конфлікту між євроатлантичнимглобалізмом (США – ЄС) і євроазійським глобалізмом (Росія). Автор розглядає місце України на геополітичнійкарті світу, шляхи вирішення російсько-українського конфлікту та збереження Україною своєї незалежності.

Біографія автора

О.Г. БІЛОРУС

доктор економічних наук, професор,академік НАН України,Надзвичайний і Повноважний Посол України

Посилання

Аннан К. Пять уроков // Зеркало недели. – 2006. – №48 (627). – 16 дек.

Білорус О.Г. Економічна система глобалізму: монографія. – К.: КНЕУ, 2001.

Білорус О.Г., Мацейко Ю.М. Глобальна перспектива і сталий розвиток. – К., 2006.

Федотов А.П. Глобалистика. Начало науки о современном мире. – М., 2002.

Білорус О.Г. та ін. Глобалізація і безпека розвитку. – К., 2000.

Гриценко К.Х. Стоимость, деньги и цена в зеркале современности. В коллективной монографии «Политическая экономия. Прошлое, настоящее, будущее». – К.: ЦУЛ, 2014.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-09-07

Номер

Розділ

Статті