ЕОЗИНОФІЛЬНИЙ ГАСТРИТ У ДІТЕЙ - Боброва, Віра Іванівна (Актуальні проблеми в системі освіти: загальноосвітній заклад середньої освіти – доуніверситетська підготовка – заклад вищої освіти, 2021)
В статті представлена характеристика морфологічних та імуногістохімічних змін слизової оболонки шлунка у дітей з еозинофільним гастритом. Перебіг еозинофільного гастриту у дітей характеризується дисбалансом процесів клітинного відновлення, а саме підвищенням індексу проліферації, зниженням проапоптозного і антиапоптозного показників, що призводить до порушень фізіологічної регенерації з подальшим розвитком деструктивних змін слизової оболонки шлунка. Встановлено, що у більшості дітей були діагностовані крововиливи, мікротромбози, фіброз строми, проліферація фібробластів і колагенових волокон, вогнищева деструкція залоз слизової оболонки шлунка. При імуногістохімічному дослідженні біоптатів шлунка у більшості дітей з еозинофільним гастритом була виявлена нерівномірна експресія рецептора VEGFR 1 в ендотеліальних клітинах шлунка. Експресію колагену IV типу визначали у вигляді окремих фрагментованих вогнищ в базальних мембранах поверхневого епітелію і поодиноких залозистих структурах. Виражену експресію TGFRβ позитивних клітинних елементів діагностували лише у пацієнтів з вираженим фіброзом слизової оболонки шлунка Отримані дані свідчать, що перебіг еозинофільного гастриту супроводжується порушеннями мікроциркуляції і стромально-епітеліальною перебудовою слизової оболонки шлунка.