ДИСКУРС ЄВРОПИ В ЛІРИЦІ МИХАЙЛА СИТНИКА

Автор(и)

  • Ігор ВАСИЛИШИН

DOI:

https://doi.org/10.18372/2520-6818.37.13005

Ключові слова:

дискурс Європи, історіософська концепція, епоха, чужина, екзистенційні мотиви, поетичний контраст, «антеїзм».

Анотація

У статті розглянуто дискурс Європи в ліриці українського поета-емігранта Михайла Ситника. Проаналізовано історіософські та екзистенційні мотиви у творах воєнного та повоєнного періодів – часу перебування митця на теренах Західної Європи. Досліджено, що європейська тематика Ситникової лірики побудована, передусім, на контрасті: чужина – рідна земля, що є найповнішим виразником авторських інтенцій, його екзистенційного сприйняття всього, що не вписується в систему духових цінностей, повʼязаних із рідною землею й архетипним поняттям «Роду й Дому».

Посилання

Костюк Г. З літопису літературного життя в діяспорі / Григорій Костюк // Відбитка з журналу «Сучасність». – чч. 9–10 (129–130). – Мюнхен, 1971. – 48 с.

Неврлий М. З Україною в серці своєму / Микола Неврлий // Ситник М. Катам наперекір : поезії, проза, спогади / [упорядн. М. Неврлий, Г. Булах]. – К. : Видавництво імені Олени Теліги, 1998. – С. 13–23.

Ситник М. Катам наперекір. Поезії, проза, спогади / Михайло Ситник / [упорядн. М. Неврлий, Г. Булах]. – К. : Видавництво імені Олени Теліги, 1998. – 448 с.

Номер

Розділ

Літетратурознавство. Фольклористика