ФОТОНІКА – БАГАТОЦІЛЬОВИЙ ПРІОРИТЕТ СВІТОВОЇ ІННОВАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ

Authors

  • В. І. Онопрієнко Інститут досліджень науково-технічного потенціала та історії науки імені Г. М. Доброва НАН України

DOI:

https://doi.org/10.18372/2412-2157.31.14842

Keywords:

фотони, фотоніка, оптичні сигнали, фотонні технології, волоконо-оптичні системи зв’язку, лазерне виробництво, медична діагностика і терапія, технологія показу і проекції, оптичні обчислення, соціально-економічні, соціокультурні ефекти фотоніки

Abstract

Фотоніка зараз – світовий міждисциплінарний пріоритет. Розглядаючи перспективи інноваційних ефектів фотоніки в країнах із перехідною економікою, зроблено висновок, що вони поки що є суперечливим. В Росії є досить значний масив закордонних публікацій високого рівня, але практично відсутні запатентовані за кордоном технологічні рішення в галузі фотоніки. Це пов'язано з дефіцитом великих вітчизняних компаній, які працюють в цій галузі і конкурентоспроможних у світовому масштабі. В Україні і Республіці Білорусь є сильні і реформовані інститути з відділами та лабораторіями в області фотоніки, кафедри фотоніки в провідних університетах, але поки можна відшукати лише поодинокі публікації в міжнародних журналах, а випускники спеціальності «Фотоніка» в кращому випадку працюють в зарубіжних фірмах. Але, незважаючи на перешкоди, участь країн у засвоєнні і використанні ефектів фотоніки є цивілізаційним викликом з вагомими соціально-гуманітарними і громадянськими наслідками.

Author Biography

В. І. Онопрієнко, Інститут досліджень науково-технічного потенціала та історії науки імені Г. М. Доброва НАН України

провідний науковий співробітник відділу методології і соціології науки

References

Sternberg E. Photonic Technology and Industrial Policy. U.S. Responses to Technological Change. Albany: State University of New York Press. 1992. – 311 p.

Дежина И. В поисках прорывных технологий: фотоника / И. Дежина, А. Фролов // Мировая экономика и международные отношения. – 2017. – Т 61. – № 6. – С. 14-22.

Іщенко О. О. Дизайн і фотоніка сучасних перетворювачів світлової енергії на основі поліметинових барвників / О. О. Іщенко // Вісник НАН України. – 2017. – № 11. – С. 30-42.

Микроэлектромеханические системы. Словарь нанотехнологических и связанных с нанотехнологиями терминов [Электронный ресурс]. – Режим доступу: https://thesaurus.rusnano.com/wiki/article1195?sphrase_id=17099 – Назва з екрану.

Published

2020-06-01

Issue

Section

Cultural Studies