МОРАЛЬНИЙ ТА ПРАВОВИЙ АСПЕКТИ ПОНЯТТЯ СВОБОДИ В ФІЛОСОФІЇ П. ЮРКЕВИЧА

Authors

  • Г. А. Поперечна Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка

DOI:

https://doi.org/10.18372/2412-2157.31.14833

Keywords:

свобода, мораль, право, особистість, автономія, відповідальність

Abstract

В статті здійснено аналіз розуміння П. Юркевичем категорії свободи в контексті його морально-етичного вчення та філософії права. Показано, що філософ розглядає проблему свободи людини у зв’язку із соціально-політичними і духовно-релігійними особливостями різних епох, акцентуючи увагу на значенні християнства у відкритті духовності людської особистості. Виходячи з положення мислителя про те, що людині як розумній істоті властива автономія. Продемонстровано відмінності у поглядах на ідею автономії І. Канта і П. Юркевича. Розкрито зміст основних видів свободи та специфіку пов’язаних із нею аспектів відповідальності. З’ясовано, що для П. Юркевича ідея моральної рівності повинна лежати в основі вчення про право, а засадничою підставою правового аспекту свободи повинен стати її моральний аспект.

Author Biography

Г. А. Поперечна, Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка

доцент кафедри філософії та суспільних наук

References

Berlin Isaiah. Two Concepts of Liberty/ Isaiah Berlin. – Oxford: Clarendon Press, 1958.

Мозгова Н. Г. Київська духовна академія 1819 – 1820: Філософський спадок / Н. Г. Мозгова – К. :Книга, 2004. – 320 с.

Ходзинский А. Профессор философии Памфил Данилович Юркевич / А. Ходзинский. – Харьков : Епархиальная типография, 1915. – 107 с.

Юркевич Памфіл. З науки про людський дух / Памфіл Юркевич. Вибране. [пер. з російської В.П.Недашківського; упорядкування, передмова й примітки А. Г. Тихолаза].– К. : «Абрис», 1993. – С. 115-222.

Юркевич П. Історія філософії права. Філософія права. Філософський щоденник / П. Юркевич. – К. : Ред. журналу «Український Світ», 2000. 756 с.

Юркевич Памфіл. Мир з ближніми як умова християнського співжиття / Памфіл Юркевич. Вибране. [пер. з російської В. П. Недашківського; упорядкування, передмова й примітки А. Г. Тихолаза].– К. : «Абрис», 1993. – С. 222-230.

Published

2020-06-30

Issue

Section

Philosophy