ГРОШІ ТА ЗАОЩАДЖЕННЯ У КЕЙНСІАНСЬКІЙ МОДЕЛІ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ (СУТНІСТЬ ТА НЕОБХІДНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ В УМОВАХ СУЧАСНОЇ СВІТОВОЇ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ КРИЗИ)

Автор(и)

  • Д.О. ДЕМ’ЯНЧУК ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»

Ключові слова:

циклічність, антициклічне управління і регулювання, антикризове управління і регулювання, національні заощадження, нагромадження та використання заощаджень через інвестування, надмірні заощадження, “вимушені” заощадження,

Анотація

В статті відзначаються особливості циклічності розвитку світової економіки початку ХХІст., які вимагають проведення глобального антициклічного регулювання. Глобальна фінансово-економічна кри-за 2008-2009 рр. виходить за межі звичайної циклічності, тому необхідно виявити характерні риси антициклі-чного управління початку ХХІ ст. В статті розглядається антикризове управління і регулювання як ключовіскладові антициклічного управління та регулювання, інструменти такого регулювання. Серед таких інструме-нтів важливе місце належить національним заощадженням. Необхідний та оптимальний обсяг заощаджень всуспільстві є найважливішим чинником подолання штучного розмежування та відокремленості фінансовогосектору від реальної економіки. Таке бачення місця заощаджень в поєднанні фінансового та виробничого сек-торів економіки ґрунтується на кейнсіанській моделі антициклічного та антикризового управління. В статтітакож розглянуто проблему “вимушених” заощаджень та доведено необхідність їх залучення для кредиту-вання економіки.

Біографія автора

Д.О. ДЕМ’ЯНЧУК, ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»

аспірант кафедри макроекономікита державного управління

Посилання

Державне антикризове управління національною економікою: світовий досвід та проблеми в Україні // Формування ринкової економіки. Збірник наук. праць. Спец. випуск. – К.: КНЕУ. – 2010.

Радіонова І.Ф. Віртуальність економік як передумова економічних коливань // Державне антикризове управління національною економікою: світовий досвід та проблеми в Україні // Формування ринкової економіки. Збірник наук. праць. Спец. випуск. – К.: КНЕУ. – 2010.

Гальчинський А. Криза і цикли світового розвитку. – К.: “АДЕФ-Україна”. – 2009.

Маркс К. и Энгельс Ф. – М.: Госиздат полит. лит-ры. – 1955. – Т.2.

Сапир Ж. Наскільки тяжко, наскільки довго? (Спроба прогнозування глибини і тривалості кризи) // Економіка України. – 2008. – №10.

Кудрин А. Мировой финансовый кризис и его влияние на Россию // Вопросы экономики.- 2009.- №1.

Мау В. Драма 2008 года: от экономического чуда к экономическому кризису // Вопросы экономики. – 2009. – №2.

Бодров В.Г. Антикризове управління національною економікою в умовах глобальних ризиків // Державне антикризове управління національною економікою: світовий досвід та проблеми в Україні // Формування ринкової економіки. Збірник наук. праць. Спец. випуск. – К.: КНЕУ. – 2010.

Ватаманюк О.З. Макроекономічний аналіз заощаджень в економіці України: автореф. дис. …. д.ек.н. – Л.: ЛНУ ім.І.Франка. – Л. – 2007.

Петренко Я. Неорганізовані нагромаджені заощадження в механізмі трансформації заощаджень в інвестиції // Економіка України. – 2010. – №1.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-07-11

Номер

Розділ

Статті