КОНЦЕПТУАЛЬНІ ВИКЛИКИ СТРАТЕГІЇ МОДЕРНІЗАЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Н.О. ТАТАРЕНКО Інститут міжнародних відносин НАУ, завідувач кафедрою міжнародних економічних відносин і бізнесу, к.е.н., проф.

Ключові слова:

модернізація, власність, загальнонаціональні інтереси, приватні інтереси, корпоратизація, державні корпорації, національні стратегії економічного розвитку у глобальному середовищі

Анотація

 Автором аналізуються концептуальні засади розвитку національних економік у глобальному середовищі. У статті обґрунтовується теза про корпоратизацію  глобальних економічних відносин, що пояснюється роздержавленням власності; аналізується світовий досвід використання монопольних позицій великого бізнесу у процесах модернізації національних економік та специфіка і умови корпоратизації української економіки.

Посилання

Национальная промышленная политика конкурентоспособности. Опыт Запада – в интересах России. – М.: ИМЭМОРАН, 2002. - С. 79-103.

M.Porter. Clusters and the New Economics of Competition // Harvard Business Review. – 1998. – November-December.

Ф.Лист. Национальная система политической экономии. – М.: Европа, 2005.

Див.: Ж.-Л.Рюеф і Л.Арман та ін. Доповідь «Про перешкоди економічній експансії» (1960).

Про це писав свого часу ще Й.Шумпетер.

М.Портет и др. Японская экономическая модель: может ли Япония конкурировать? – М.: Альпина, 2005. – с.49.

Jai S. Mah. The Restructuring in the Past-Crisis Korean Economy. University of Connecticut. Working Paper 2003 – 46, November 2003.

J.V. Kaplan. Managing Next Generation IT Infrastructure // McKinsey Quarterly. – 2004. – Winter – Р. 2-9. 9. Про роль ідеології для трансформування суспільства Ф.Ліст писав, що вона є неперевершеним рушієм суспільного прогресу. Він запропонував систему ідеологічного, «економічного виховання нації» та довів її дієвість на прикладі періодів біфуркації («Национальная система политической экономии». – М.: Европа, 2005).

Див.: праці Ф.Ліста, С.Ю.Вітте, Ф.Перру, М.Портера, Р.Даннінга та ін., у яких обґрунтовано засади мобілізаційних моделей, в тім числі і сучасних, успішно реалізованих.

Корпоративный бизнес в политическом процессе: противоречия, тенденции развития. – М., ВИНИТИ, 2004. – С.9-11.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті