СВІТОВІ ТА ВІТЧИЗНЯНІ ТЕНДЕНЦІЇ ПРОЦЕСІВ КОНСОЛІДАЦІЇ В БАНКІВСЬКІЙ СФЕРІ

Автор(и)

  • І. І. НАБОК Національний авіаційний університет

Ключові слова:

консолідація, злиття і поглинання, іноземний банківський капітал

Анотація

За останні двадцять років процеси консолідації в світовій банківській сфері значно посилилися, аналогічні тенденції простежуються і на українському банківському ринку. Причиною того, що відбувається є не тільки природна внутрішньогалузева схильність банків до укрупнення, а й зовнішні чинники. У зв'язку з цим угоди по злиттю і поглинанню набули останнім часом великої актуальності. У даній роботі проаналізовані різні типи угод по злиттю і поглинанню в різних країнах. Зроблено висновок про те, що досвід деяких країн по організації угод по злиттю і поглинанню міг б бути впроваджений в українську банківську систему, так як є якісним механізмом перетворення банків, нездатних функціонувати самостійно.

Біографія автора

І. І. НАБОК, Національний авіаційний університет

к.е.н., доцент, доцент кафедри міжнародних економічних відносин і бізнесу Навчально-наукового інституту Міжнародних відносин

Посилання

База угод M&A в Україні – 2015 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://mergers.com.ua/ ua/m-and-a-analysis/deals-database -ukraine-2017.

Набок І.І., Вишнякова О.В. Злиття і поглинання в банківській сфері: сучасні тенденції європейського і вітчизняного ринків//Стратегія розвитку України. 2017 - №1 – с. 116-120.

Вихід іноземного капіталу з банківської системи України призведе до її занепаду–О. Соскін / Українські національні новини. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.unn.com.ua/uk/ exclusive/ 566836-vihidinozemnogo-kapitalu-z-bankivskoyisistemi-ukrayini-prizvede-do-yiyi-zanepadu-%E2%80%93-o.soskin

Чиригба А.Г. Интеграция банковских систем: предпосылки, причины, цели и формы // Экономика: вчера, сегодня, завтра. 2016.  № 4.  С. 120-129.

M&A review full year 2017: Thomson Reuters [Електронний ресурс]. – Режим доступу:http://www.hitc.com/en-gb/2017/01/06/ma-review-full-year-2017-thomson-reuters/.

www.bahk.gov.ua – офіційний сайт Національно банку України

Опубліковано

2019-11-08

Номер

Розділ

Статті