URANIUM MINING AND ASSOCIATED ENVIRONMENTAL PROBLEMS IN UKRAINE

Автор(и)

  • T. Dudar
  • Ye. Zakrytnyi
  • M. Bugera

DOI:

https://doi.org/10.18372/2310-5461.25.8248

Ключові слова:

видобування урану, вплив урановидобувної галузі, захист навколишнього середовища

Анотація

Потреби атомної енергетики в урановій сировині найближчим часом зростатимуть, тому вивчення впливу урановидобувної галузі на навколишнє середовище є питанням складним та потребує нагального вирішення. В статті висвітлюються тенденції розвитку урановидобувної галузі у світі і в Україні за період 2003–2013 рр. Відзначено зростання потреби, а отже і видобутку цієї сировини. Розглянуто наявні та потенційні ресурси. Зазначено, що уранові руди небагаті, проте прогнозні ресурси в Україні оцінені як великі, такі, що здатні забезпечити потреби вітчизняних атомних станцій. Надано прогнозні розрахунки щодо об’ємів видобування урану на період до 2017 р. Це дає можливість оцінити потужність урановидобувної галузі в Україні та її конкурентоспроможність. Головну увагу приділено проблемі впливу на навколишнє середовище внаслідок видобування, переробки і збагачення уранової руди. В першу чергу зазначено накопичення відвалів порід, надмірну кількість радіоактивних відходів, негативні впливи на ґрунти, підземні та поверхневі води, забруднення атмосферного повітря, професійні захворювання та проблеми зі здоров’ям у людей, що проживають поблизу уранових шахт. Зроблено короткий огляд питань щодо зниження та попередження розвитку негативних впливів на водне та геологічне середовище, ґрунти, атмосферне повітря, а також деякі законодавчі аспекти та питання логістики.

Посилання

“World Uranium Mining Production”. World Nuclear Association. — Available from internet: <http://www.world-nuclear.org/info/Nuclear-Fuel-Cycle/Mining-of-Uranium/World-Uranium-Mining-Production/> Retrieved 2014-05-15.

Мала гірнича енциклопедія. В 3-х т.; за ред. В. С. Білецького. — Донецьк : Донбас, 2004.

Development of nuclear energy in Ukraine [Развитие атомной энергетики в Украине]. Available from: www.energoatom.kiev.ua, [Accessed 26th July 2013].

«IAEA Red Book 2011». — https://www.iaea.org/OurWork/ST/NE/NEFW/documents/RawMaterials/RTC-Ghana-2010/5.RedBook.pdf

Природоохоронні технології в урановидобув-ній та переробній промисловості / Б. Ю. Корнілович, О. Г. Сорокін, В. М. Павленко, Ю. Й. Кошик.

“Nuclear power in Ukraine”. World Nuclear Association. — Available from internet: <http://www.world-nuclear.org/info/Country-Profiles/Countries-T-Z/Ukraine/> Retrieved 2014-12-19.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-03-20

Номер

Розділ

Екологія