ОЦІНКА КАНЦЕРОГЕННОГО ВПЛИВУ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ НА ЯКІСТЬ ПИТНОЇ ВОДИ ПОБЛИЗУ АВІАПІДПРИЄМСТВ

Автор(и)

  • Г. М. Франчук
  • С. М. Маджд
  • А. К. Антропченко

DOI:

https://doi.org/10.18372/2310-5461.22.6840

Ключові слова:

ризик, канцерогенний ризик, ґрунтові води, забруднення води, авіапідприємства, важкі метали

Анотація

У зв’язку з інтенсивним розвитком авіаційного транспорту виникає необхідність забезпечення екологічної безпеки територій поблизу авіапідприємств. Ґрунтові води, що досліджуються, безпосередньо знаходяться під канцерогенним впливом від аеропорту та підприємств з експлуатації та ремонту авіаційної техніки. Канцерогени — це нова проблема в нашому суспільстві і вона потребує досліджень і результатів у всіх сферах діяльності. Розрахунки канцерогенного ризику можуть дати змогу оцінити та спрогнозувати ситуацію в навколишньому середовищі для майбутніх поколінь. Метою досліджень даної роботи є: розрахунок індексу забруднення ґрунтових вод важкими металами  поблизу аеропорту та оцінка канцерогенного ризику забруднення питної води з криниць для населення. Для вирішення поставленого завдання було розраховано індекс забруднення ґрунтових вод поблизу аеропорту та канцерогенний ризик забруднення питної води з криниць для населення, що мешкає поблизу підприємств з експлуатації та ремонту авіаційної техніки. Проведені дослідження свідчать про високі рівні забруднення ґрунтових вод у зоні впливу аеропорту. Можна спостерігати тенденцію, що з віддаленістю від аеропорту зменшується кількість забруднюючих речовин та ризик канцерогенного захворювання для населення.

Посилання

Сухарев С. М. Основи екології та охорони довкілля : навч. посіб. / С. М. Сухарев, С. Ю. Чу-ндак, О. Ю. Сухарева. — К., 2006. — 394 c.

Комплексная гигиеническая оценка степени напряженности медико-экологической ситуации различных территорий, обусловленной загрязнением токсикантами среды обитания населения: метод. реком. : утв. Главным государственным санитарным врачом РФ 30 июля 1997 г. № 2510/5716-97-32.

Михеевый В. Н. Оценка риска для здоровья населения от химических факторов среды обитания человека: метод. реком. : утв. глав. гос. сан. врачом Новосибирской обл. В. Н. Михеевым. — Новосибирск, 2003.

Руководство по оценке риска для здоров’я населения при воздействии химических веществ, загрязняющих окружающую среду. — М. : Феде-ральный центр госсвнэпиднадзора Минздрава России, 2004. — 143 с.

Качество воды. Ч. 18: ISO 5667-18:2005. Ру-ководство по отбору проб грунтовых вод. — 2005.

Запорожець В .В. Аеропорт: організація, технологія, безпека / В. В. Запорожець, М. П. Шматко. — К. : Дніпро, 2002. — 168 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-06-20

Номер

Розділ

Екологія