Моделі оцінки ефективності видів транспорту

Автор(и)

  • О. Д. Омельченко Національний авіаційний університет
  • Л. О. Сулима Національний авіаційний університет
  • О. Є. Соколова Національний авіаційний університет

DOI:

https://doi.org/10.18372/2310-5461.40.13285

Ключові слова:

транспорт, ефективність, модель, вибір, ймовірність, фактор

Анотація

У статті було застосовано класичні види моделей до оцінки ефективності видів транспорту на середні та далекі відстані, а саме авіаційного та залізничного, в сучасних умовах функціонування авіатранспортної системи. Оцінку ефективності цих видів транспорту було виконано з точки зору пасажира, тому було враховано такі критерії ефективності: час у поїздці, вартість поїздки, а також те, як пасажир оцінює вартість години, що він проведе у цій поїздці. Було порівняно подорож пасажира типовою лоу-кост авіакомпанією та європотягом, оскільки вартості квитків та час у подорожі зараз на цих видах перевезень близькі за своїми значеннями та є доступними для пасажирів. Детально розглянуто моделі оцінки використання залізничного та авіаційного видів транспорту, а саме розроблено класифікацію моделей вибору пасажиром виду транспорту. У даній статті було виконано розрахунок за такими моделями: трьохальтернативна модель Фраймана; трьохальтернативна модель Фраймана з урахуванням оцінки пасажиром доцільності поїздки; трьохальтернативна модель, заснована на нормальній апроксимації. Було застосовано саме трьохальтернативні моделі, оскільки існує суттєвий недолік двохальтернативних моделей - невелике число факторів, що враховуються. Ще більш точні трьохальтернативні моделі, що засновані на нормальній апроксимації. Було виконано перевірку цих моделей з метою поєднання класичних та сучасних підходів у дослідженні оцінки ефективності видів транспорту в умовах функціонування сучасної транспортної системи. Зіставлення показує, що результати, засновані на трьох порівнюваних моделях близькі. Автомобільний транспорт в даній роботі було вирішено вважати підвізним на даний тип відстаней (середні й далекі). Автомобільний вид транспорту не порівнювався з залізничним та авіаційним, оскільки авторами він вважається не ефективним на ці відстані, що збігається з думкою інших вчених. Напрямками подальших досліджень має бути дослідження конкретних переваг авіаційних лоу-кост перевезень та перевезень європотягом на середні та далекі відстані у зв’язку зі збільшенням пасажиропотоку у напрямку Європейських країн після введення безвізового режиму з Європейським Союзом

Біографії авторів

О. Д. Омельченко, Національний авіаційний університет

доктор технічних наук, професор

Л. О. Сулима, Національний авіаційний університет

кандидат економічних наук, доцент

О. Є. Соколова, Національний авіаційний університет

кандидат економічних наук, доцент

Посилання

Андронов А. М., Хижняк А. Н., Швацкий И. Е. Прогнозирование перевозок пассажиров на воздушном транспорте. Москва, 1983. 183 с.

Яновський П. О., Матійчик О. М. Оцінка доступності пасажирського транспорту на регіональному рівні. Наукоємні технології. 2013. №3 (19). С. 345 –349. DOI: 10.18372/2310-5461.19.5575.

Yanovsky P., Matiychyk O. Іnfrastructure approach to measuring passenger transport accessibility. Railway Transport of Ukraine. 2014. № 6 (109). P. 14 – 18.

Григорак М. Ю. Методика оценки экономической эффективности новых видов воздушного транспорта. Эффективность авиационных работ и перевозок: сб. научн. трудов. Киев, 1990. С.6–12.

Марінцева К. В. Наукові основи та методи забезпечення ефективного функціонування авіатранспортних систем. Київ, 2014. 504 с.

Дорошенко В. І., Діденко К. Д. Основні показники та індикатори функціонування пасажирської автотранспортної системи. Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. 2005. С. 35–36.

Matiychyk О., Babenko А., Yanovsky Р., Sulyma L. Estimation of transport accessibility of the capital economic region. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2017. №2. С. 31-40.

Сулима Л. А., Соколова Е. Е., Матийчик А. М. Перспективи розвитку авіаційних перевезень в Україні. Наукоємні технології. 2015. №4 (28). С. 338–342. DOI: 10.18372/2310-5461.28.9679.

Роганов Є. Лоукостеріана, або хто кому бюджетний перевізник. Український туризм. 2017. №4. С.20-25.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-01-31

Номер

Розділ

Транспорт, транспортні технології