ІННОВАЦІЙНІ ОСВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ - Городянська , Лариса (Формування компетентностей обдарованої особистості в системі позашкільної та вищої освіти, 2025)
У статті досліджено роль та значення інноваційних освітніх технологій у професійній підготовці фахівців з управління в умовах глобалізації, цифровізації економіки, турбулентності зовнішнього середовища та воєнних викликів. Обґрунтовано, що сучасна система вищої освіти має бути орієнтованою на формування не лише теоретичних знань, а й практичних навичок, цифрових та управлінських компетентностей, здатності до критичного мислення, інноваційності та командної взаємодії. Метою дослідження є визначення можливостей і напрямів адаптації інноваційних освітніх технологій у процесі підготовки фахівців з управління з урахуванням європейського досвіду. У межах дослідження уточнено сутність інноваційних освітніх технологій, проаналізовано основні підходи до їх застосування у країнах Європейського Союзу, зокрема дуальну освіту, проєктно-орієнтоване навчання, кейс-методи, проблемне навчання, використання цифрових платформ та онлайн-курсів. Визначено ключові переваги впровадження європейських освітніх практик у національну систему вищої освіти, серед яких підвищення якості освіти, гармонізація освітніх стандартів із європейськими, розвиток цифрових компетентностей і зростання конкурентоспроможності випускників на ринку праці. Водночас окреслено основні обмеження їх реалізації, пов’язані з недостатнім рівнем матеріально-технічного та цифрового забезпечення, фінансовими й нормативно-правовими бар’єрами, нерівним доступом до цифрових ресурсів та ризиком формального запозичення європейського досвіду без урахування національних особливостей. Обґрунтовано стратегічні напрями підвищення компетентнісного потенціалу управлінців шляхом модернізації освітніх програм, розвитку цифрової інфраструктури, використання аналітики великих даних і штучного інтелекту, а також упровадження персоналізованого та практикоорієнтованого навчання. Зроблено висновок, що адаптація інноваційних освітніх технологій є необхідною передумовою формування конкурентоспроможного людського капіталу та забезпечення сталого соціально-економічного розвитку.