ПРАКТИКИ ВПРОВАДЖЕННЯ ІНКЛЮЗИВНИХ МЕТОДИК НАВЧАННЯ: ОСНОВИ СОЦІАЛЬНОЇ ІНКЛЮЗІЇ ТА БЕЗБАР’ЄРНОСТІ - Супрун , Дар’я Миколаївна; Демченко , Ірина Іванівна; Макаренко , Павло Валентинович (Формування компетентностей обдарованої особистості в системі позашкільної та вищої освіти, 2025)
У статті висвітлено основні принципи, структуру та реалізацію навчальної дисципліни «Основи соціальної інклюзії та безбар’єрного середовища», що є прикладом найкращих практик інклюзивної освіти у вищій школі. Проаналізовано методологічні засади та педагогічні стратегії формування інклюзивних компетентностей майбутніх соціальних працівників. Наголошено на поєднанні теоретичних знань і практичних навичок, спрямованих на розвиток інклюзивної комунікації, емпатії та професійної відповідальності. Дисципліна поєднує міжнародний досвід, принципи універсального дизайну та інноваційні методи: кейси, симуляції, цифрові технології. Визначено сильні сторони та обмеження освітньої моделі й подано рекомендації щодо вдосконалення методик інклюзивного навчання у ЗВО.