ГРОМАДЯНСЬКА ОСВІТА В КРЕМЕНЕЦЬКОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ: НОВІ ПІДХОДИ ТА ВИКЛИКИ - Левчук, Андрій (Актуальні проблеми в системі освіти: загальноосвітній заклад середньої освіти – доуніверситетська підготовка – заклад вищої освіти, 2025)
У статті досліджуються сучасні підходи в громадянській освіті, які впроваджуються в Кременецькому краєзнавчому музеї. Зокрема, розглядаються новітні методи залучення освітян та здобувачів освіти до активної участі у суспільно-політичному житті, зокрема, інтерактивні методи навчання, що сприяють розвитку громадянських компетентностей. Сформована освітня концепція Кременецького краєзнавчого музею, яка націлена на формування громадянської компетенції є експериментальною моделлю співпраці музею та освітян. Концепція покликана широко залучати потенціал музейної установи до освітніх процесів програм навчальних закладів. Наведено приклади успішних заходів та проєктів, реалізованих музеєм, які сприяють формуванню активної громадянської позиції серед мешканців регіону.