ЕМОЦІЙНО-ВОЛЬОВІ ВЛАСТИВОСТІ ОСОБИСТОСТІ ПІДЛІТКІВ ЯК ЧИННИКИ ЇХНЬОЇ КОНФЛІКТНОСТІ - Дуткевич , Тетяна; Тимофієва , Віолетта (Актуальні проблеми в системі освіти: загальноосвітній заклад середньої освіти – доуніверситетська підготовка – заклад вищої освіти, 2024)
У статті висвітлено результати емпіричного дослідження емоційно-вольових властивостей особистості у підлітків з різним рівнем конфліктності. Встановлено, що підліткова конфліктність повʼязана з самоконтролем прямо пропорційною, а з комунікативною імпульсивністю ‒ обернено пропорційною залежністю. Найбільш задоволені відносинами в класі учні із середнім рівнем конфліктності. Середній рівень задоволеності виявлено у найменш конфліктних підлітків, найнижчий рівень задоволеності спостерігається в учнів із високою конфліктністю. Отримані результати є основою розроблення профілактичних заходів з нормалізації емоційно-вольових станів підлітків в інтересах послаблення негативних проявів їхньої конфліктності (жорстокості, насильства, булінгу тощо).