ТЕХНОЛОГІЯ ПРОБЛЕМНОГО НАВЧАННЯ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ОСВІТИ - Скакальська, Ірина (Актуальні проблеми в системі освіти: загальноосвітній заклад середньої освіти – доуніверситетська підготовка – заклад вищої освіти, 2025)
У статті досліджено особливості проблемного навчання як освітньої технології, визначено її ключові характеристики та потенціал у ході вивчення громадянської освіти здобувачами. З’ясовано сутність поняття технології проблемного навчання, яка розглядається як спосіб організації освітнього процесу, що ґрунтується на створенні проблемних ситуацій. Підкреслено, що основна мета проблемного навчання – це сформувати у здобувачів освіти навички критичного мислення, дослідницької активності та самостійно навчатися впродовж життя. Наведено практичні приклади застосування технології проблемного навчання на уроках і позакласних заходах з громадянської освіти, особливо це актуально під час російсько-української війни. Результатом дослідження є пропозиція ‒ технологію проблемного навчання розглянуто як педагогічну методику.